Potpisan kolektivni ugovor za radnike uposlene u zdravstvu na području BPK

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata (NSS) radnika uposlenih u zdravstvu na prostoru tog kantona Emir Baščelija,  potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde. Potpisivanju je prisustvovao i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović. 

Uz zahvalnost Vladi BPK I Zavodu zdravstvenog osiguranja, u sindikatu  navode da su uposleni u zdravstvu djelimično  zadovoljni ali da će bar imati neku sigurnost   

„ Kolektivnim ugovorom definisano je povećanje koeficijenata do 0,2 što smatramo da nije neko povećanje te povećanje satnice sa 2,11 na 2,25, što je i dalje najmanja satnica u FBiH. Dugo smo čekali   na potpisivanje Kolektivnog ugovora I na neki način uposleni u zdravstvu su zadovoljni. To nameće i obaveze prema građanima koje su dužni poštovati posebno u uslovima pandemije virusa COVID-19, iako su se i do sada prema njima požrtvovano odnosili” – kazao je predsjednik sindikata Emir Baščelija.   

Resorni minister podsjetio je da su  pregovori trajali nepune tri godine,  ocijenivši da je potpisivanje Kolektivnog ugovora posebno značajno u vrijeme pandemije, kako bi se, kako je rekao,  na neki način odužili zdravstvenim radnicima za sve ono što čine u ovom periodu. 

„Želim da se zahvalim Zavodu zdravstvenog osiguranja koji je pružio veliku podršku, jer bez njihove podrške potpisivanje ne bismo mogli realizovati s obzirom da se finansijska sredstva izdvajaju iz fonda Zavoda“-kazao je ministar Halilović. 

Direktor Zavoda Salem Halilović napomenuo je da je  Zavod paralelno vodio pregovore i radio na finansijskoj konstrukciji duži vremenski period, kako bi se obezbijedila sredstva što je, po njegovim riječima, postignuto preraspodjelom i racionalizacijom nekih troškova, I  za rezultat je imalo današnje potpisivanje. 

“   Kolektivni  ugovor potpisan je  na period od dvije godine, a za njegovu implementaciju Zavod zdravstvenog osiguranja će izdvajati 760.000 KM na godišnjem nivou. Postojalo je razumijevanje i Pregovaračkog tima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu koji je realno shvatio koliko Zavod može izdvojiti sredstava na godišnjem nivou za realizaciju Kolektivnog ugovora“- pojasnio je  Salem Halilović.