Danas je dan osoba sa cerebralnom paralizom

“ Sanjamo Bosnu I Hercegovinu u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize I distrofije, kao I svi koji danas pripadaju marginaliziranim grupama, živjeti kao ravnopravni članovi zajednice I imati svoje mjesto u društvu kroz sistemska rješenja , koja u ovim segmentima nedostaju u našoj državi” – poručili su članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize I distrofije Goražde.

Na pres – konferenciji povodom 17. Oktobra koji se obilježava kao Dan osoba sa cerebralnom paralizom FBiH ukazano je na važnost ovog datuma te potrebu veće brige o osobam asa invaliditetom. Prilika je iskorištena I za promociju djelovanja ovog udruženja koje obilježava 25 godina uspješnog rada  i svakodnevne brige za svoje članstvo.

“ U protekle dvije I po decenije realizovali smo desetine uspješnih projekata,  pomogli  velikom broju naših članova i predstavili se javnosti u BiH ali i van njenih granica kao jedno od uspješnih udruženja, posvećeno misiji koju obavljamo a to je briga o osobama oboljelim od cerebralne paralize I distrofije” – kazala je predsjednica udruženja Mirsada Ćulov.

Dodala je da se kroz razne projekte radilo na edukacijama I osnaživanju aktivista udruženja, pružana je finansijska i razni drugi vidovi pomoći članstvu, doprinosilo ekonomsko osnaživanju porodica, zapošljavanju  te drugo, a u udruženju su pored ostalog, posebno ponosni na uspjeh radionice “Životna pomoć”  za radnu okupaciju osoba sa invaliditetom, koja obilježava šesnaest godina postojanja.

“ Ponosni smo na rad ove radionice kojom rušimo predrasude o nesposobnosti osoba sa invalidetom da rade. Tu nastaju brojni proizvodi koje sada nudimo I online I bilo bi dobro da to prepozna šira društvena zajednica jer osobe sa invaliditetom nisu teret zajednice, već ljudi koji joj mogu kvalitetno doprinijeti” – kazala je Ćulov.

Povodom obilježavanja Dana osoba sa cerebralnom paralizom FBiH ali I jubileja koje slavi goraždansko udruženje,  njegovi predstavnici su uz podršku gradske uprave i drugih partnera upriličili I promociju svojih  proizvoda na platou Gradske dvorane “ Mirsad Hurić” . Građanima  su u okviru promocije dijeljeni laneni cekeri kao dio proizvoda koji nastaju u njihovoj radionici.