Sudski epilog u slučaju komesara u Goraždu: Adem Laković ponovo na čelu policije

Kako saznajemo Adem Laković, smjenjeni komesar policije MUP-a BPK Goražde vrlo brzo će se vratiti na poziciju prvog čovjeka goraždanske policije.

Naime, sudski proces vođen u ovom slučaju okončan je rješenjem koje je donio Kantonalni sud u Goraždu, a kojim je potvrđena prvostepena presuda Općinskog suda u Goraždu od 10. juna kojom je taj sud poništio odluku o smjeni Lakovića sa ove dužnosti donesenu u junu 2020.godine.

Naime, rješenjem Općinskog suda odbačena je kao nedopuštena žalba umješača na strani tuženog, Mirsada Hrapa, inače aktuelnog policjskog komesara, izjavljena protiv presude Općinskog suda, uz obrazloženje da tuženi, u konkretnom slučaju BPK Goražde, nije podnio žalbu, a izričito se protivio da umješač podnese žalbu, pa je parnična radnja umješača u suprotnosti sa stavom tuženog da protiv navedene presude ne izjavljuje žalbu, stoji u rješenju.

Ovakav sudski epilog omogućava neometan povratak Lakovića na poziciju policijskog komesara u Goraždu. On je smjenjen 22.juna 2020. godina, uprkos činjenicu da su na tadašnje sporne odluke upozoravali i Visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko i američki ambasador Eric Nelson.

Vlada BPK Goražde već sutra će održati vanrednu sjednicu na kojoj bi se trebala donijeti odluka kojom će staviti van snage odluka od 27. augusta 2020, o imenovanju Mirsada Hrapa za policijskog komesara čime bi mu trebao i prestati mandat.