18 korisnika iz Ustikoline dobilo mehanizaciju

– U Općini Foča u FBiH upriličena je dodjela poljorpivredne mehanizacije I opreme za 18 korisnika projekta „SELLS 2019-2023 -Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije“ koji je općina uz podršku Vlade BPK Goražde, realizovala u saradnji sa švicarskim Caritasom.

Projekat je vrijedan 96.000  KM, a sredstva su zajedno obezbjedili lokalna zajednica, organizacija Caritas I korisnici.

“ Riječ je o značajnom projektu švicarskog Caritasa za koji su sredstva u iznosu od po 40 posto obebjedili  općina I Caritas, dok su sa 20 posto učestvovali  korisnici i njih 18 je dobilo neophodnu mehanizaciju I opremu” – pojasnio je načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Veći dio korisnika dobio je poljoprivrednu mehanizaciju I opremu, dok je Udruženje žena Ustikolina na ovaj način obezbjedilo šivaće mašine za svoje članice

“ Aplicirali smo I kroz ovaj projekat obezbjedili deset šivaćih mašina koje će koristiti naše članice. To je za nas veoma značajno I zahvalni smo svima koji su učestvovali u ovom projektu” – kazala je članica udruženja Rusmira Delić.

Sredstva za učešće Općine Foča u ovom projektu, obezbjedila je Vlada BPK Goražde kroz Program utroška sredstava sa ekonomskog koda “Tekući transferi drugim nivoima vlasti”

“ Zbog nemogućnosti općine Foča u BiH da osigura učešće  od četrdeset posto ukupne vrijednosti projekta, Vlada BPK Goražde je izdvojila 40.200 KM kako bi se ovaj projekat realizovao na obostrano zadovoljstvo. Kroz realizaciju ovakvih  i sličnih  projekata  lokalnih zajednica nastojimo poboljšati ekonomske prilike stanovnika koji u njima žive – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.