Dopremljeno 150 doza Pfizer vakcine

Zavodu za javno zdarvstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno 150 doza Pfizer vakcine namjenjene za prvu dozu i 30 za treću.

U ovoj ustanovi ističu da je dopremljena količina znatno manja od trenutne potražnje

“ Značajan je interes građana za ovom vrstom vakcine koja nam je dopremljena nakon dužeg perioda, ali mi stalno napominjemo da ne treba gledati proizvođača već se vakcinisati prvom dostupnom vakcinom, jer sve su efikasne protiv koronavirusa. Dakle, ne treba birati jer bitno je vrijeme I trebaju  otprilike dvije sedmice nakon druge doze da se razvije imunitet” – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Napomenula je da su dopremljene I nove količine Sinofarma i vakcina AstraZeneca

” Dobili smo  200 doza AstraZeneca vakcine sa boljm rokom, obzirom da krajem ovog mjeseca ističe rok nekima koje smo do sada koristili, ali mi srećom nemamo mnogo vakcina za baciti jer smo ih planirali onako kako je išla potrošnja. Od sva tri prozvođača treću dozu vakcine, prema trenutnim smjernicama stručnog savjetodavnog tijela,  treba da prime oni koji iz nekog razloga imaju oslabljen imunitet i hronični bolesnici. Vakcine će biti rapoređene po porodičnim ambulantama gdje će ljekar procijeniti koji su to pacijenti” – kazala je dr. Bičo.

Vakcine su danas distriburane Domu zdravlja Goražde dok će  sutra biti dostavljene i domovima zdravlja Prača i Ustikolina.