Epidemiološka situacija u BPK Goražde se pogoršava

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  se pogoršava, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u prošloj sedmici broj novozaraženih je udvostručen.

Prema riječima direktorice dr. Medino Bičo, od 224 laboratorijska testiranja na Covid – 19, bilo 37 pozititivnih

“ U odnosu na sedmicu ranije testiran je veći broj osoba a zabilježen je dvostruko veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva. Nažalost, zabilježena su I dva smrtna slučaja od posljedica infekcije čime se broj preminulih popeo na 94, u istoj sedmici oporavljeno je 16 osoba dok su 54 lica stavljena pod zdravstveni nadzor” – precizirala je dr. Bičo.

Trenutno   je na području BPK Goražde  46  oboljelih,  u izolaciji su 124 osobe dok se dva pacijenta nalaze n aliječenju u KCUS-u.  Iz Zavoda za javno zdravstvo   pozvali su građane da se vakcinišu  I  da se pridržavaju  mjera koje su na snazi.

“ Proces imunizacije se nastavlja I do sada je na području BPK Goražde vakcinisano 7.876 osoba ili 45, 3 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 osoba. Revakcinisano je 6.665 osoba odnosno 38, 3 posto.  Raspolažemo sa dovoljnim količinama vakcina, a naredne sedmice po prvi put bit će dopremljene Moderna vaccine te još jednom poziv građanima da se što prij evakcinišu” – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.