U BPK protekle sedmice porast broja oboljelih, manje hospitaliziranih

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u protekloj sedmici  zabilježen je porast broja novooboljelih od koronavirusa – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo ističe da je  evidentirano 39 novih slučajeva infekcije Covid- 19, što je za devet  više u odnosu na sedmicu ranije.

„ U izvještajnom periodu preminula  jedna muška osoba iz Goražda, čime  ukupan broj preminulih od posljedica Covida, od početka pandemije iznosi 97.  Na području BPK  trenutno je 48  oboljelih, dok su u izolaciji 123 osobe, a od početka pandemije oporavile su se 2. 293 osobe“ – precizirala je dr. Bičo.

Naglasila je da se u Kliničkom centru Univerziteta u  Sarajevu na liječenju  nalaze dvije osobe iz Goražda, dok u Kantonalnoj bolnici  nema hospitaliziranih pacijenata.

„ Smanjen je broj hospitaliziranih pacijenata što možemo zahvaliti vakcinama, a proces imunizacije se nastavlja. Dosad je prvom dozom vakcinisano ukupno 8.198 osoba od ukupnog broja punoljetnih građana na podurčju BPK ili 46, 8 posto, dok je revakcinisano 6.954.  Pristupilo se vakcinisanju zdravstvenih radnika sa trećom dozom vakcine i dalje apelujemo na građane da se  što prije vakcinišu, jer je to najbolji način da zaštite sebe i druge“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.