U BPK Goražde bogat program povodom 25.novembra

Organizacioni odbor Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za obilježavanje 25.novembra-Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je utvrdio  konačan program obilježavanja jednog od najznačajijih datuma u historiji naše zemlje.
Višednevnim programom predviđeni su brojni događaji koji će se odvijati širom BPK Goražde.
Predsjedavauća Skupštine BPK Goražde,članica organizacionog odbora, Aida Sirbubalo napomenula je da je obilježavanje Dana državnosti praktično već počelo 13. novembra posjetom članova Mreže mladih muftijstva goraždanskog Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a nastavlja se u subotu 20.novembra akcijom dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva “I krv svoju, za Bosnu moju” čiji je organizator upravo Mreža mladih.
„ U okviru programa obilježavanja Dana državnosti BiH održat će se I drugi sadržaji. Između ostalih planirano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola, pozorišna predstava, šahovski turnir, likovne izložbe, a centralni događaj tardicionalno bit će svečana akademija, na kojoj će o ovom izuzetnom datumu, kao i ranijih godina, osim zvaničnika BPK vlasti govoriti neko od eminentnih profesora i akademika. Novina ove godine je I posjeta učenika goraždanskih škola  muzeju Alije Izetbegovića u Sarajevu” – kazala je Sirbubalo.
Za građane BPK Goražde bit će organizirane I  izložba grafika akademika Irfana Hoze, kao i noć sevdaha, starogradske i narodne muzike Vokalno-instrumentalnog sastava “Behar“ iz Goražda.
Programom je planirana I  promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora prof.dr. Ive Komšića kao i pozorišna predstava „Hadžera“ koja govori o  stradanju bošnjačkog naroda u ratovima u BiH.