Počela sanacija objekta buduće narodne kuhinje Merhameta

U zgradi bivšeg Đačkog doma u Goraždu počelo je uređenje prizemlja u kojem će biti smještena narodna kuhinja I pekara humanitarne organizacije Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet.

Prostorije u ove svrhe Merhametu je dodjelilo Gradsko vijeće Goražde na inicijatvu gradonačelnika Ernesta Imamovića, čime je počela realizacija dugogodišnje ideje ove organizacije.

““Merhametveć nekoliko godina pokušava da otvori narodnu kuhinju u Goraždu za socijalno najugroženije kategorije stanovništva I hvala Bogu konačno smo naišli na sluh Gradskog vijeća koje nam je dodjelilo prostorije na period od pet godina. Zaista im se zahvaljujemo jer svi zajedno činimo dobro našim građanima koji su u potrebi za ovim vidom pomoći” – kazao je direktor Merhameta u BiH  Kenan Vrbanjac koji je učestvovao u akciji čišćenja zajedno sa direktorima regionalnih odbora I uposlenicima ove organizacije.

Za uspostavu I opremanje kuhinje I pekare u Goraždu neophodno je izdvojiti oko 150.000 KM

“ Već smo pronašli sredstva za pekaru koja će koštati blizu 100.000 KM takođe I za kuhinju nastojimo da iznađemo sredstva I sve ide svojim tokom. Očekujemo da će kuhinja I pekara  sa radom krenuti početkom marta naredne godine. Sretni smo što ćemo moći pomoći I osobama van grada Goražda, povratnicima  u susjedmim općinama manjeg bh. entiteta” – kazao je Vrbanjac.

Direktor Regionalnog odbora Merhameta  Goražde Ermin Hodžić potvrđuje da u gradu na Drini postoji potreba za otvaranjem narodne kuhinje.

“ Iako neki smatraju drugačije, odgovorno tvrdim da potreba postoji jer svakodnevno nama dolaze ljudi koji traže razne vidove pomoći. Za početak je planirano od 100 do 150 korisnika javne kuhinje I pekare, a taj broj planiramo povećavati u skladu sa potrebama. Ove aktivnosti ćemo proširiti I na područje RS-a kada sagledamo kolike su potrebe za obrocima. Većina naših korisnika je sa prostora BPK Goražde, dok na područje RS-a dostavljamo pakete u skladu sa mogućnostima” – pojasnio je Hodžić.

Humanitarna organizacija  „Merhamet“ širom BiH trenutno ima 41 narodnu kuhinju, dok će pekara u Goraždu biti druga po redu. Prva je otvorena početkom ove godine u  Tuzli.