Održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

 

Dan državnosti BiH nizom događaja obilježen je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Položeno je cvijeće na spomen obilježjima I odata počast poginulim braniocima na šehidskom mezarju I partizanskom groblju Kolijevke, poginulim pripadnicima policije I ubijenoj djeci Goražda.

Da se ne smiju zaboraviti oni koji su koju su dali najveći doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ukazano je I na svečanoj akademiji u velikoj sali Centra za kulturu.

“ Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u hiljadugodišnjoj povijesti BiH, za ovu državu dali najviše. To nikada ne smijemo zaboraviti već moramo cijeniti I na tim tekovinama onih kojih su ovu državu branili I odbranili, I branit će opet ako bude trebalo, moramo graditi ovu zemlju I učimo nove generacije kakav odnos moraju imati prema našoj jedinoj domovini” – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća.

Čestitke građanima uputio je I gradonačelnik Goražda Ernest Imamović

“ Tog 25. Novembra potvrđen je državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine te se stoga ovom datumu mora posvetiti značajno veća pažnja u budućnosti” – kazao je Imamović.

Premijerka BPK Aida Obuća ocijenila je  da bi sudbina BiH bila umnogome drugačija da nije bilo 25. novembra i zasjedanja ZAVNOBiH-a.

“  Ti hrabri ljudi su znali na kojoj se pravoj strani historije nalaze a to su ponovili i u period 1992 – 1995. godine pogotovo u  herojskom gradu Goraždu, svi oni u sebi nose neuništivost duha ovog grada i države BiH. Ovih dana svjedočimo novim težnjama da se poruši ono što su generacije gradile  ali i to nećemo dopustiti” – poručila je Obuća.

Gost svečane akademije, akademik prof.dr Suad Kurtćehajić u svom predavanju ukazao je na historijske činjenice vezane za kontinuitet bh. državnosti. Naglasio je da se  značaj ovog dana ogleda  u tome što su, kako je kazao,  narodi BiH prvi put bili u mogućnosti da slobodno odlučuju o svojoj sudbini.

“ Želim ukazati i na značaj povelje Kulina bana kojom se nezavisnost bosanske države brani i od teza da je BiH bila Titova konstrukcija, dok je 25 novembar 1943 važan jer je time obnovljena njena državnost a BiH je vjerovatno najstarija država u odnosu na naše susjede iako se u entitetu RS danas uči neka druga historija.  Situacija u BiH je danas prilično teška, imajući u vidu ono što radi Dodik koji je svojim pravnim ekspertima naložio da za to pronađu pravno utemeljenje. Oni bi to opravdali da nema Bošnjaka jer je to pravo  na našoj strain” – kazao je između ostalog Kurtćehajić.

Na svečanoj akademiji učenici osnovnih i srednjih škola prezentovali su  nagrađene radove o temi „Znanjem ćemo BiH graditi a dobrotom čuvati. Dodjeljene su i nagrade za najbolje likovne radove „Najljepše građevine moje domovine“ a program je upotpunjen kompozicijama u izvedbi OMŠ Avdo Smailović.