Dan državnosti obilježili pohodom na Klek

Noćnim pohodom na Klek, najvisočiji planinski vrh na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde, članovi istoimenog planinarskog udruženja obilježili su Dan državnosti BiH.

Pohodom I postavljanjem državne zastave na  1.743 metra nadmorske visine, članovi udruženja ističu da  da su na ovaj način simbolično željeli dati doprinos obilježavanju jednog od najznačijajnijih praznika u historiji BiH.

“ Olučili smo se da ovaj pohod održimo u noćnim satima, u težim uslovima. U pohodu je učestovalo desetak najaktivnijih članova I uspjeli smo se popeti na naš najvisočiji I nama najdraži vrh uz ovaj svečani dan. Vremenski uslovi su otežavali uspon, ali sve je proteklo u najboljem redu” – kazao je predsjednik PU “Klek” Samir Hodžić.

Višesatni uspon protekao je uz nepovoljne vremenske uslove praćene maglom I jakim vjetrom što je  zahtjeval  više napora,  uz savladanu  visinsku razliku od oko 650 m.

“ Ovo je za mene bio prvi noćni pohod općenito I uslovi su bili teški, teren klizav. U jednom smjeru dužina staze je iznosila oko 5 km I pješačili smo toliko sati. Moja poruka ostalim ljubiteljima prirode je da se ne usuđuju sami na ovakve pohode, bez nekih iskusnih vodiča, obzirom da u posljednje vrijeme sve češće čujemo da se ljudi izgube. Klek treba posjetiti  u idealnim vremenskim uslovima jer to je mjesto sa kojeg se pruža pogled na mnogo predivnih predjelai fotografije sigurno ne mogu dočarati ono što oko vidi” – kaže clan udruženja Džanan Obuća.

Nedavno formirano Planinarsko udruženje “Klek” sa prvobitnih desetak članova, danas okuplja vise od 60 ljubitelja prirode I planinarenja a u narendom period planiraju čišćenje I uređenje planinarskih staza u blizini grada kako bi i  mlađima omogućili da koriste te staze I otkriju draži planinarenja.