U protekloj sedmici registrovan je veći broj novozaraženih osoba

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde epidemiološka situacija je složena I u protekloj sedmici registrovan je veći broj novozaraženih osoba, u odnosu na sedmicu ranije – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.  

Po riječima direktorice ove ustanove dr. Medino Bičo, na području tog kantona trenutno su 53 osobe pozitivne na Covid – 19, dok se 111 lica u izolaciji. 

“ Ima razlog aza zabrinutost obzirom da je sve veći broj osoba kojima je neophodno bolničko liječenje, a samo u protekloj sedmici imali smo pet takvih pacijenata, od kojih je većina nevakcinisanih. Na bolničkom liječenju u KCUS-u  nalazi se šest osoba, dok su tri pacijenta hospitalizirana  u Kantonalnoj bolnici u Goraždu” – precizirala je dr. Bičo.  

Istakla je da je u protekloj sedmici zabilježen I veći broj vakcinisanih osoba, u odnosu na prethodnu 

“ Prvom dozom vakcine vakcinisane su 204 osobe, revakcinisano je 119, dok je treću dozu primilo 10 osoba. Ukupno je na području BPK Goražde prvom dozom vakcinisano je 8.828 osoba ili 49 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, a revakcinisano je ukupno 7.617 osoba” – kazala je ona.  

Naglasila je da Zavod za javno zdravstvo raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina Pfizer, Moderna I Sinofarm 

“ Pored imunizacije u domovima zdravlja, mi već odavno radimo proaktivnu imunizaciju, dakle idemo u radne kolektive I na javna mjesta, kada god imamo priliku ili gdje se iskaže interes, I spremni smo nastaviti, ukoliko bude potrebe I u tržnim centrima I na drugim mjestima. Uvijek može bolje, ali za sada proces imunizacije ide prilično dobro I svakodnevno pozivamo građane da se vakcinišu, jer je to jedina moguća zaštita” – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.