Predstava “Čitanje nije varka, reći će vam svaka bajka”

Dječije amatersko pozorište koje djeluje  pri Centru za kulturu Goražde izvelo je novu  predstavu pod nazivom ”Čitanje nije varka, reći će vam svaka bajka”. Predstava koja govori o važnosti čitanja i značaju bajke koja razvija dječiju maštu izazvala je veliko interesovanje publike, a mala sala ove ustanove bila je pretijesna za sve posjetioce.

Upoznajući se sa osnovnim motivima Andersenovih bajki, akteri interaktivne predstave ukazali su na važnost čitanja još od najranije dobi.

” Predstavu su radili učenici iz OŠ ”Husein ef.Đozo”  i to jedna ekipa iz razredne nastave i stariji učenici iz predmetne nastave. Predstava govori o čitanju odnosno koliko je čitanje bitno za svako dijete. Nastojali smo ukazati  ustvari koliko je bitno da roditelj čita djetetu dok  ono još nije usvojilo slova niti je naučilo čitati, koliko se na taj način razvija mašta i koliko taj sam čin čitanja odgaja svako dijete na svijetu” – pojašnjava voditeljica dječije amaterske pozorišne scene, profesorica bosanskog jezika i književnosti Senada Aleta.

Kroz predstavu je ukazano i na dječija prava te značaj njihove zaštite ali i na potrebu uvažavanja i razvijanja poštovanja i pažnje prema drugima ali i samom sebi.

” Zašto baš u konceptu bajke? Pa cilj je bio da se upoznamo sa Hansom Kristijanom Andersenom jednim od najvecih dječijih pisaca bajki  jer u svim tim njegovim bajkama postoje snažne poruke ili pouke koja djeca govore u predstavi i pronalaze  sebe u tim bajkama. Raduje nas i interesovanje  publike za ove predstave kojeg  ima i  djeca ih uvijek željno iščekuju možda i iz razloga što nešto toliko aktivno  nije postojalo prethodnih godina  kada je u pitanju dječija pozorišna scena” – kazala je Aleta.

Novu predstavu dječije amaterske pozorišne scene najavila je za novogodišnje praznike.