Predstavnički dom o tunelu Hranjen: Ispitati ko je odgovoran

Predstavnički dom Federalnog parlamenta je sinoć na sjednici u Sarajevu, povodom razmatrane informacije o gradnji tunela Hranjen na putu Sarajevo – Goražde, odobrio većinom glasova zaključke parlamentarnog odbora za promet i komunikacije da nadležni ispitaju ko je odgovoran za usporavanje projekta gradnje ovog tunela.

Inače su svi govornici tokom ove tačke dnevog reda izrazili nedvosmislen stav da treba nastaviti projekat, iznimno važan za Bosansko-podrinjski kanton, piše BHRT.

Nedugo prije završetka su zastupnici upoznati s Informacijom o statusu projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ova tačka dnevnog reda je završena bez zaključaka.

Zaključke su predlagani iz opozicionih klupa, ali nisu dobili potrebnu većinu glasova.

Informacijom o statusu projekta zastupnici su između ostalog upoznati s odustajanjem od ugovora američkog partnera General Elektrica vezano za isporuku potrebne opreme za Blok 7, kao i s tim da od tada traju dileme da li prihvatiti ponudu kineskog proizvođača i je li ona opravdana u tehničko-tehnološkom i ekološkom smislu.

Prihvatanje bi značilo značajnu izmjenu ugovora, a raskid ugovora bi vodio u arbitražu budući da bi bio jednostran, rečeno je.

 

radiosarajevo.ba