Posjeta hemodijaliznom centru

Hemodijalizni centar u Goraždu sa radom će krenuti početkom naredne godine,  što će znatno olakšati život dijaliznim bolesnicima na ovom području.Izgradnja objekta pri Kantonalnoj bolnici konačno je završena, centar je opremljen sa svim potrebnim aparatima, a obezbjeđen je i neophodni ljekarski i medicinski kadar.

Otvaranje Hemodijaliznog centra s nesrpljenjem očekuju dijalizni pacijenti koji svakodnevno na dijalizu putuju u Sarajevo.  Iako je njihovo strpljenje na izmaku i ocjenjuju  kako je sve predugo trajalo, naglašavaju  da će liječenje u Goraždu mnogo olakšati njihov život.

” Nepune tri godine sam dijalizni pacijent, a ovo će nam biti novi život, obzirom da svaki drugi dan idemo za Sarajevo u neuslovnom vozilu. Mnogi su I preminuli. Zamislite,  dva sata u jednom, dva  u drugom pravcu,  četiri sata tamo što je osam sati dnevno i to dovoljno govori koliko će nam značiti. Ovo što sam vidio što je urađeno je prelijepo i nadam se da će se uskoro staviti u upotrebu da više ne vozarimo, da se ne patimo – kazao je dijalizni pacijent  Mehmed Hadžijahić.

U Kantonalnoj bolnici Goražde napominju da je na produženje rokova i radova te dobavljanje kvalitetnih materijala, najviše uticala pandemija.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr Nermina Kamenica ističe da su građevinski radovi okončani te da su instalirani aparati kao i ostala oprema, a puštanje određenih sistema u pogon i tehnički prijem, koraci su koji preostaju prije početka rada Hemodijaliznog centra

” Ja se nadam ubrzo da će Hemodijalizni centar krenuti sa radom, a to bi se trebalo desiti  početkom nove godine uz konsultacije sa nefrologom i zbog medicinske dokumentacije koja treba da se prebaci iz KCUS-a kao i medicinskih lijekova neophodnih za pacijente. Sada trenutno imamo deset pacijenata na dijaliziranju i nadam se da ćemo to sve moći pokriti sa kadrovima. Biće angažovan nefrolog, kao i ljekari bolnice koji su već na obuci u KCUS-u, dok su četiri medicinske sestre nedavno položile završni ispit” – precizirala je dr. Kamenica.

U Vladi BPK Goražde koja je investitor svjesni su da je realizacija ovog značajnog projekta možda i predugo trajala na što su, ističu, uticale različite okolnosti. Premijerka BPK Goražde Aida Obuća koja je sa resornim ministrima danas obišla Hemodijalizni centar naglasila je da je njegova uspostava jedan od najvažnijih projekata u radu aktuelne Vlade koja je, podsjeća, 2019. Godine u tom pravcu krenula od nule.

” Nismo imali idejni ni glavni projekat kao ni finansijska sredstva ali odlučnim i zajendičkim radom   uspjeli smo da dođemo do ove faze da se nakon 20 godina obećanja otvori Hemodijalizni centar u BPK. Kada smo krenuli u ovu priču, 15 dijaliznih pacijenata je svaki dan išlo u Sarajevo, a nažalost danas je njih samo deset. Međutim, mi smo bili oopredjeljeni da stvorimo bolje uslove liječenja našim dijaliznim pacijentima i na tome smo predano radili. Svi građevinski radovi su faktički završeni i da trebaju da se stave u funkciju i ostali sistemi da bi smo početkom godine, nakon što prođu sve te procedure, mogli krenutio sa liječenjem naših pacijenata” – kazala je Obuća.

Naglasila je da je Hemodijalizni centar opremljen zahavljujući donatorima

” Želim istaći da smo imali jako veliku podršku naših donatora. Svi dijalizni aparati, reverzibilna osmoza, stolice i sva ostala oprema su iz donatorskih sredstava i vrijednost donacija je preko 600.000 KM što znači da su i drugi dobri ljudi, institucije i organizacije prepoznali potrebu našeg kantona da građanima sagradi Hemodijalizni centar. Vlada BPK Goražde je za ovaj projekat izdvojila više od 840.000 KM” – kazala je Obuća.