U BPK stupio na snagu Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog ponašanja na štetu djece

Na Međunarodni dan ljudskih prava, danas je u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde na snagu stupio  Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog ponašanja na štetu djece.  

Posljednje potpise na protokol danas su stavili predstavnici kantonalnog ministarstva pravosuđa i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini pod čijim je pokroviteljstvom i rađen. 

Potpisnici Protokola su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Općinski i Kantonalni sud, Kantonalno tužilaštvo, Zavod za besplatnu pravnu pomoć, Centar za socijalni rad, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde. 

„Želim da se u ime Misije OSCE-a zahvalim svim institucijama koje su učestvovale u ovom procesu kako bi se potpisao ovaj značajan dokument,  a  posebnu zahvalnost upućujemo premijerki BPK Goražde  Aidi Obući i ministrici za pravosuđe, upravu i radne odnose Nataši Danojlić  za svu njihovu podršku kako bi ovaj proces prvo bio  iniciran i na kraju uspješno završen. Ovaj Protokol je posebno važan zato što obezbjeđuje odličnu koordinaciju  svih institucija čiji je cilj  zaštita prava djeteta i prevencija njihove eventualne zloupotrebe – kazala je nakon potpisivanja protokola šefica kancelarije Misije OSCE-a u Foči, Marija Mirceska.  

Naglasila je da će Misija OSCE-a i dalje  ostati posvećena uspješnoj implementaciji potpisanog Protokola te  pružati podršku u nastavku dalje saradnje.  

Svrha potpisivanja protokola je saradnja relevantnih institucija u svim aspektima zaštite žrtava protivpravnog ponašanja na štetu djece, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava, s ciljem obezbjeđenja fizičke, psihološke, zdravstvene, socijalne i dječije zaštite i olakšavanja njihove reintegracije i uključivanja u društvenu zajednicu. 

 „Oni koji su potpisali ovaj protokol su akteri koji su međusobno postigli sporazum da zajedno rade, razmjenjuju informacije u skladu sa svojom nadležnošću i omoguće da se protivpravno ponašanje na štetu djece ne dešava u našem društvu. Protivpravno ponašanje u skladu sa ovim protokolom obuhvata sve vrste nasilja nad djecom, a njegovo potpisivanje će omogućiti instucijama potpisnicama protokola da adekvatno djeluju na njegovom sprječavanju, kako bi se svakom djetetu omogućilo zdravo djetinjstvo i rani razvoj te obezbijedila osnovna ljudska prava „-istiakla je  ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde, Nataša Danojlić.