Razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnoj upravi civilne zaštite

Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a Goražde danas je održao 25.redovnu sjednicu.

Nakon razmatranja i usvajanja zapisnika i Izvještaja o realizaciji zaključaka sa 24.redovne sjednice održane dana 09.11.2021.godine, Kantonalni štab civilne zaštite razmatrao je, a potom i primio k znanju, Informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području BPK Goražde sa aspekta ugroženosti od pandemije koronavirusa (COVID-19) o čemu je članove Štaba informisao predsjednik Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Kako su članovi Štaba na sjednici informisani, epidemiološka situacija na području našeg kantona je stabilna. Prema podacima, trenutno je 26 pozitivnih osoba na koronavirus, od tog broja šest osoba je na bolničkom liječenju. Kada je riječ o broju vakcinisanih stanovnika s područja našeg kantona, prvu dozu vakcine primilo je 50,4 posto, dok je drugom dozom vakcinisano 44,7 posto stanovnika. Što se tiče naredbi za suzbijanje širenja virusa, na snazi su Federalne naredbe i preporuke Kriznog štaba, a nadzor nad provođenjem istih vrši Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Na sjednici je razmatrana i Informacija o pojavama opasnosti od prirodnih i drugih nesreća na području BPK Goražde za period 06.11.2021-10.12.2021.godine. Kako se navodi u informaciji, u pomentuom periodu zabilježen je manji broj pojava opasnosti koje bi eventualno mogle ugroziti ljude i materijalna dobra. Zbog obilnih kišnih padavina zabilježen je blagi porast vodostaja na svim vodotocima, bez nagovještaja o mogućnosti pojave opasnosti od poplava: tri požara koja su intervencijom Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Goražde uspješno lokalizovana, a također u ovom periodu zbog sniježnih padavina zabilježen je čest prekid snabdijevanja električnom energijom na pojedinim lokalitetima na području našeg kantona. Brzom intervencijom Elektrodistribucije- Poslovna jednica Goražde pristupilo se njegovom rješavanju.Razmatran je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnoj upravi civilne zaštite, Prijedlog Mape procesa Kantonalne uprave civilne zaštite te Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava za Projekat „Prevencije-sanacije klizišta u mjestu Prevednik i Brdarići koje ugrožava lokalni put prema naselju Donji i Gornji Brdarići“ na području općine Pale u FBiH.

 

www.bpkg.gov.ba