Jačanje kapaciteta Zavoda za javno zdravstvo BPK nabavkom opreme

Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je isporučena vrijedna oprema. Radi se o farmaceutskom frižideru za  čuvanje svih vrsta vakcina,  a sredstva za njegovu nabavku obezbjeđena su posredstvom Vlade BPK  i kantonalnog Štaba civilne zaštitite.

Direktorica ove ustanove Medina Bičo  naglašava da je riječ o izuzetno vrijednoj opremi hladnog lanca

“ Dobili smo savremeni farmaceutski frižider  koji se koristi za skladištenje I čuvanje  svih vrsta vakcina a one koje mi dobijamo uglavnom se čuvaju na temperaturnom režimu  plus dva  – plus osam, za što je on I namjenjen.  Oni koje imamo su dotrajali I stari a  skladište se vakcine za obavezan program imunizacije djece ali I vakcine protiv Covida – 19. Od početka pandemije, odnosno od 8. Marta do danas od federalnog Zavoda za javno zdravstvo distribuirano nam je  oko 18. 000 doza vakcina koje  najrpiej skladištimo kod nas  a potom se distribuiraju do krajnjih korisnika” – istakla je Bičo.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da je intencija kantonalne Vlade, između ostalog, jačanje kapaciteta JU Zavod za javno zdravstvo

“ U biti,  putem ove ustanove se borimo protiv Covida – 19 već duže vrijeme.  Danas smo uručili jedan frižider za čuvanje vakcina,  u prethodnm periodu smo ovo ustanovi donirali I jedno motorno vozilo te odobrili I isplatili  30.000 KM  za projekte kojima je Zavod aplicirao prema nadležnom ministarstvu. Naša namjera je  da jačamo kapacitete jer nam je Covid- 19 praktično pokazao gdje se treba ulagati I koje segmente jačati, tako da je u I ovaj današnji gest usmjeren u tom pravcu a u narednoj godini smo u budžetu planirali značajna finansijska sredstva za ovu ustanovu” – kazala je Obuća.