Održane 25. Drinske večeri dječije poezije

U organizaciji javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu je danas održana 25. književna manifestacija “Drinske večeri dječije poezije”.

Tradicionalna manifestacija kojom se promoviše dječije književno stvaralaštvo  i ove godine okupila je učenike  osnovnih škola sa područja BPK Goražde ali I okolnih općina RS-a, a krunisana je istoimenom zbirkom sa  85 pjesama čiji su autori djeca, što je najveći broj objavljen do sada.

Uz promociju zbirke danas su proglašeni I najbolji literarni radovi te dodjeljena priznanja.

“ Drinske večeri dječije poezije” je jedinstvena  manifestacija koja već  25 godina zaredom okuplja učenike osnovnih škola, mlade pjesnike   I otvara im širom vrata u čarobni svijet poezije. Na ovogodišnji javni poziv pristiglo je 200 radova a djeca su pisala o temama “Škola je bogatstvo” od prvog do petog razreda I “ Knjiga – listovi glatki puni lijepih riječi” od šestog do devetog razreda” – pojasnila je rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

Naglasila je da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih koje organizuje ova ustanova

“ Veoma smo ponosni na ovu manifestcaiju koja je zaista jedinstvena u regiji jer smo uspjeli okupiti veliki broj mladih autora čije su pjesme zabilježene u našim zbirkama, a u 25 zbirki objavljeno je 1800 pjesama što je veliko bogatstvo pisano dječijom rukom” – naglasila je ona.

Gošće manifestacije bile su, Elma Hodžić čija je pjesma o temi “Drina, srce grada” bila pobjedničk ana prvoj manifestcaiji održanoj 1997. Godine te mlada pjesnikinja Sara Omerbašić koja je bila najuspješnija 2015. Godine, a koja je istakla da je svaka njena pjesma objavljena u zbirci.

Recenzentica ovogodišnje zbirke Emina Hadžić ukazala je između ostalog na, kako je kazala, neprocjenjivu vrijednost manifestacije koja pruža priliku mladim pjesnicima da njihove pjesme budu objavljene.

Najboljom pjesmom u kategoriji nižih razreda proglašena je ona autorice Irnele Mujagić iz OŠ Fahrudin Fahro Baščelija, dok je u kategoriji viših razreda prvo mjesto osvojio Almin Radača iz OŠ Prača.

Autorima najboljih pjesama dodjeljene su  nagrade , dok su predstavnciicma svih škola čiji su učenici učestvovali na manifestcaiji uručene  zahvalnice I zbirke  za sve učenika čiji su radovi objavljeni.