Uprava policije MUP-a BPK Goražde u kampanji „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  danas je na ulicama grada provela društveno odgovornu  kampanju „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“ u namjeri da se građanima ukaže na opasnosti korištenja vatrenog oružja u vrijeme proslava i moguće posljedice.

Kampanja je realizovana uz podršku Razvojnog programa ujedinjenih nacija – UNDP u BiH i Koordinacinog odbora za kontrolu malog oružja  i lakog naoružanja u BiH (PILLAR).

„Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument“, „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“  samo su neke od poruka na promotivnim letcima koje su policijski službenici Uprave policije MUP-a BPK Goražde dijelili  građanima Goražda kako bi doprinijeli podizanju svijesti o opasnostima korištenja vatrenog oružja tokom prazničnog perioda ali i promociji odgovornog vlasništva nad vatrenim oružjem.

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće usljed upotrebe vatrenog oružja čestvo dešavaju upravo u vrijeme proslava te je građanima na ovaj način upućena poruka da ne dozvole da se najradosniji trenuci i proslave pretvore u crne hronike. Iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde naglasili su takođe da neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana te da je legalno kažnjivo uz napomenu da pucanje iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede ili psihološke traume.

Zrno iz vatrenog oružja negde mora pasti ili jednostavno završiti svoju putanju  – istakli su iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde  uz apel građanima da se i uz predstojeće praznike suzdrže od upotrebe vatrenog oružja.