Ustanovljena godišnja književna nagrada „Isak Samokovlija“

Prvi sastanak organizacionog odbora  18.  književno-kulturne manifestacije „Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini.

Tradicionalnu manifestaciju koja počinje 14. Januara, uz godišnjicu smrti, u rodnom gradu književnika, Goraždu, obilježit će već ustaljeni sadržaji koji počinju polaganjem cvijeća na bisti u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime. Novina je  ustanovljenje godišnje književne nagrade po imenu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

„ Usaglasili smo sve programske sadržaje koje smo imali i do sada u kontinuitetu, svih prethodnih 17 godina. Predstavnici Društva pisaaca BiH i Jevrejske zajednice BiH takođe su dali svoje prijedloge za obogaćivanje ovogodišnje manifestacije i ustanovljenjem književne nagrade „Isak Samokovlija““ – kazao je zamjenik predsjednika organizacionog odbora Sanid Zirak.

U skladu sa odlukom organizacionog odbora, nagrada će se dodjeljivati na rođendan pisca, 3. septembra.

„ Ono što je najvažnije jeste da Isaka Samokovliju kao velikog i značajnog bh. pisca i na ovaj način još više vratimo zemlji Bosni, pogotovo njegovom rodnom gradu i vjerujemo da će Dani Isaka Samokovlije biti jedna od tih važnijih kulturnih smotri, ne samo u BiH, nego i regiji. Posebno je važno da će biti dodjeljena nagrada za najbolje ostvareno književno djelo iz područja proze i drame, jer to i Goražde i Isak Samokovlija zaslužuju“ – kazao je predsjednik Društva pisaca BiH  Hadžem Hajdarević.

Zadovoljstvo što je konačno ustanovljena književna  nagrada Isak Samokovlija, ne kriju ni u Jevrejskoj zajednici BiH

„ Iako ga smatramo piscem koji je pisao najviše o jevrejskoj sirotinji i to je otkrio čitalačkoj publici, on je prije svega pisao i o ljudima iz BiH, o Drini, splavarima na Drini, o Hanki u Fojnici i tako dalje. Dakle, bio je čovjek iz naroda jer je sa njim i rastao tu u mahali, kupao se u Drini i to je sve nešto fenomenalno. Nažalost, umro je mlad i nije još mnogo toga  dao što je mogao, ali uspostavljanjem ove nagrade je puno srce da smo uspjeli poslije toliko godina“ –  savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“  pored Goražda, tradicionalno će se odvijati i u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je pisac radio i stvarao.