Paroh goraždanski Marko Marković: Božić je praznik radosti, ljubavi I mira

 

– Služenjem  rane svete liturgije u crkvi Svetog Đorđa u Donjoj Soptnici u Novom Goraždu, pravoslavni vjernici  goraždanske parohije  dočekali su najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Jerej  Marko Marković paroh goraždanski koji je dočekao prvi Božić u ovoj parohiji, izražava zadovoljstvo što je jedanod najvećih hrišćanskih praznika dočekan u duhu tradicije I običaja

“Na Badnji dan, odnosno sinoć je bilo organizirano večernje bogosluženje sa nalaganjem badnjaka, kako se to I do sada radilo u ovom hramu gdje se okupio veći broj vjernika. Jutros je služena rana sveta liturgija u ovom hramu koji je  na moje veliko zadovoljstvo bio pun. Nakon toga vjernici su se razišli kućama kako bi u skladu sa običajima dočekali polaznika koji simbolično predstavlja one mudrace koji su došli da se poklone Hristu, koji su pratili njegovu sjajnu zvijezdu koja ih je vodila sa istoka, do te pećine gdje je Hrist rođen. Svaki polaznik donosi mir I radosnu vijest u svako naše domaćinstvo” – pojašnjava Marković.

Naglašava da je Božić  jedan predivan przanik,  jer ga krasi mnoštvo različitih običaja koji se, kako kaže,  zavole I zapamte još od ranog djetinjstva.

“ Ovaj dan se provodi u porodičnom okruženju, uz porodični ručak I  lomljenje česnice. Mnogi naši sugrađani, koji su zbog posla ili nesretnih ratnih dešavanja rasijani po svijetu, žure i žude da se vrate u ove krajeve i da ove praznike provedu upravo ovdje” – napominje on.

Uz tradicionalnu božićnu čestitku “Mir Božiji, Hristos se rodi”  Marković naglašava da je Božić upravo praznik radosti, ljubavi I mira

“  Bez uzajamnog poštovanja i razumijevanja nema nam nekako ni opstanka u ovim krajevima, ovom gradu i državi. Te posljedice rata i danas su vidljive i osjetljive. Ako nismo iz toga naučili neku pouku onda nikad nećemo. Ne treba prosto da dozvolimo da ponovo prođemo kroz nešto takvo ili da naša djeca to iznova proživljavaju. Ako nismo dovoljno mudri da se naučimo iz tuđih primjera, onda da shvatimo na svom ličnom da je krajnje vrijeme da čovjek treba da bude čovjek. Bez obzira da li je on hrišćanin ili pripadnik neke druge vjeroispovijesti treba barem to ljudsko da ispoštuje do kraja i biće dovoljno da svi živimo u slozi, miru i ljubavi. Možemo, nije to toliko ni zahtjevno, ni strašno, samo malo da damo, svako od sebe i biće dovoljno – poručio je paroh goraždanski.

Uz čestitke pravoslavnim  vjernicima povodom Božića, svim ostalim građanima, pripadnicima drugih vjeroispovijesti I nacionalnosti poželio je da im ova godina donese više mira, sigurnosti, sloge, uzajamnog poštovanja i tolerancije.