Za sada u BPK bez restrktivnijih mjera

Zbog pogoršnjanja epidemiološke situacije u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, zasjedao krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva.

Na sjednici je istaknuto da će, ukoliko bude potrebe, ovaj  kanton  ići  restriktivnim mjerama u odnosu na one koje su trenutno na snazi i  važe za cijelu Federaciju.

Predsjednik kriznog štaba, ministar zdravstva Eniz Halilović podsjetio je da su od sredine decembra i u ovom kantonu na snazi mjere Federalnog kriznog štaba, ali da kantonalni može donijeti restriktivnije mjere, ukoliko incidenca oboljelih bude velika.

„ Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove zadužena je za pojačane kontrole poštivanja epidemioloških mjera i naredbi. Federalnom naredbom pripisano je da se u zatvorenom prostoru može okupiti do 50 osoba, na otvorenom do 100. Međutim, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u kantonu, krizni štab je predložio Vladi BPK da se broj u zatvorenom smanji na maksimalnih 30 osoba, a na otvorenom do 50, te da se sva veća okupljanja zabrane, dok se situacija ne stabilizuje“ – pojasnio je Halilović.

Istaknuto je da je na području BPK Goražde vakcinisano 51 posto od ukupnog broja punoljetnih građana te naglašena potreba dodatne promocije o značaju imunizacije.

Svakodnevno se bilježi porast novooboljelih od Covida 19  a trenutno je u BPK  aktivno  136 slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 309 lica. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nalazi se 11 osoba, dok su dva pacijenta hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici.

Na sjednici je istaknuto da su bolnički kapaciteti za sada  dovoljni za smještaj oboljelih od koronavirusa te naglašeno da će,  ukoliko bude potrebe, ponovo  u funkciju biti stavljen izolatorij u  đačkom domu.