Sutra počinje 18. manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”

U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh.  književnika, u njegovom rodnom gradu Goraždu,  sutra počinje tradicionalna 18. Književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”, čime grad na Drini koji je iznimno volio I o kojima je pisao, nastavlja čuvati sjećanje na velikog pisca I humanistu.

Početak manifestacije, uz godišnjicu smrti Samokovlije, bit će označen polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja Goražde koji nosi njegovo ime.

U maloj sali JU Centra za kulturu, koja je organizator manifestacije,  uz izložbu “Život I djelo Isaka Samokovlije” bit će priređen prigodan program te poetsko-scenski performans amaterske pozorišne scene ove ustanove I Osnovne muzike škole (OMŠ) “Avdo Smailović”.

U Gradskoj galeriji Goražde bit će otvorena izložba “Sunce u skulpturi” čiji je autor goraždansk umjetnik Jakub Hubjer.

Višemjesečna manifestacija tradicionalno I ove godine pored Goražda, održavat će se I u Sarajevu I Fojnici, gradovima u kojima je Samokovlija radio I stvarao.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog konkursa za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih I srednjih škola kao I građane, prvenstveno sa područja Bosanskopodrinjskog, Kantona Sarajevo I Fojnice, s tim da, pojašnjavaju organizatori, radove mogu dostaviti I svi ostali građani BiH. Za učenike viših razreda osnovnih kao I srednjih škola održat će se I kviz znanja o životu I djelu Samokovlije pod nazivom “ Od proljeća do proljeća”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je planirana postavka izložbe radova “Sunce nad Drinom” sa likovne kolonije “Boje prijateljstva” Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde, koja će u maju biti postavljena I u galeriji Novi hram u Sarajevu.

I ovogodišnja likovna kolonija u okviru Festivala prijateljstva u avgustu bit će u znaku velikog književnika, a umjetnici će slikati na temu “Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije”.

Novina   u ovogodišnjem programu  je ustanovljenje godišnje književne nagrade “Isak Samokovlija” koja će po prvi put biti dodjeljena u septembru, uz rođendan velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela, od kojih su neka prenesena i na filmsko platno.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.