Počeli Dani Isaka Samokovlije

Polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu, koji  nosi njegovo ime, u rodnom gradu jednog od najistaknutijih bh. književnika danas je počela 18. tradicionalna manifestacija “Dani  Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Dan uoči 67. godišnjice od njegove smrti,  počast istaknutom književniku, ljekaru i humanisti polaganjem cvijeća odale su delegacije  Grada Goražda, Jevrejske zajednice BiH, goraždanskog Doma zdravlja te Centra za kulturu koji je organizator ove književno-kulturne manifestacije.

Višemjesečnim programom  koji će se pored  Goražda, odvijati I u Sarajevu te Fojnici, nastavlja se  njegovati sjećanje na ovog velikog pisca I humanistu.

“ Mi smo sretni I ponosni što manifestacija “Dani Isaka Samokovlije” uvijek počinje ovdje, ispred naše ustanove koja nosi njegovo ime. Ono što nam je posebno drago je što ova manifestacija kao jedna od rijetkih, nije prekidana ni u vrijeme pandemije I što, u odnosu na druge, nije pretprjela značajne izmjene u ovim vanrednim okolnostima u kojima živimo evo dvije godine. To je još jedan dokaz da ona ima dobru utemeljenost, svoju snagu I da će, siguran sam, trajati I narednih godina” – kazao je direktor Doma zdravlja “ dr.Isak Samokovlija” Edin Čengić.

I u Jevrejskoj zajednici BiH ne kriju zadovoljstvo što se nastavlja njegovati sjećanje na Samokovliju

“ Ovo je poseban dan za sve ljude, posebno u Goraždu, Sarajevu, Fojnici, gdje je Isak samokovlija rođen, živio, djelovao. Drago mi je da je baš iz ove sredine nekad pokrenuta inicijativa koja sada ulazi u jednu fazu gdje smo konačno odlučili da to sve nadogradimo I od ove godine dodjeljujemo I nagradu za prvu objavljenu zbirku pripovjedaka ili knjigu za koju procjenimo da je načinjena u duhu u kakvom je Isak Samokovlija pisao I stvarao. To je dobra vijest zato što jedna takva književna nagrada da kažem, vraća nekako Goražde na pozornicu onih gradova koji imaju svoje pisce I dodjeljuju nagrade I tako im podižu jedan trajni spomenik” –    kazao je savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

O životu I djelu Isaka Samokovlije, uz istoimenu izložbu, bilo je govora I u okviru programa u maloj sali Centra za kulturu Goražde  koji su upotpunili članovi amaterske pozorične scene ove ustanove I OMŠ “Avdo Smailović”, koji su priredili poetsko-scenski performans.  U Gradskoj galeriji u Goraždu  otvorena je izložba “Sunce u skulpturi” goraždanskog umjetnika  Jakuba Hubjera.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog konkursa za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih I srednjih škola kao I građane, prvenstveno sa područja Bosanskopodrinjskog, Kantona Sarajevo I Fojnice, s tim da, pojašnjavaju organizatori, radove mogu dostaviti I svi ostali građani BiH. Za učenike viših razreda osnovnih kao I srednjih škola održat će se I kviz znanja o životu I djelu Samokovlije pod nazivom “ Od proljeća do proljeća”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je planirana postavka izložbe radova “Sunce nad Drinom” sa likovne kolonije “Boje prijateljstva” Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde, koja će u maju biti postavljena I u galeriji Novi hram u Sarajevu.

I ovogodišnja likovna kolonija u okviru Festivala prijateljstva u avgustu bit će u znaku velikog književnika, a umjetnici će slikati na temu “Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije”.

Godišnja književna nagrada “Isak Samokovlija”  po prvi put bit će dodjeljena u septembru, uz rođendan velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada  – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.