Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde od sutra će izdavati potvrde o vakcinaciji sa QR kodom

Certifikat o vakcinisanju te potvrde o preležanoj bolesti COVID 19 sa QR kodom od sutra će se moći dobiti i u Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde . Do kraja sedmice potvrde će se izdavati i u domovima zdravlja odnosno porodičnim ambulantama na području kantona. Naime, uz podršku Vlade BPK Goražde u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo instaliran je softver koji omogućava izdavanje ovih potvrda.

U ovom kantonu već petu sedmicu bilježi se povećan broj zaraženih, a u ovom trenutku je 338 inficiranih koronavirusom. I pored činjenice da je BPK Goražde drugi kanton u FBIH po broju vakcinisanih u zavodu još uvijek nisu zadovoljni zbog malog broja građana zainteresovanih za prvu dozu vakcine.

“Obzirom da imamo još osoba koje nisu vakcinisane, posebno starije osobe i hronični bolesnici, ne možemo biti zadovoljni i posbeno apelujemo za vakcinaciju prvom dozom ovih rizičnih skupina. U prošloj sedmici prvu dozu primilo je 49 osoba, drugu 64, dok je treću primilo 315 osoba. Dakle, raste zainteresiranost za treću dozu dok je nažalost veoma slab odziv za prvu dozu. Na području BPK prvom dozom vakcinisano je ukupno 9.311 osoba ili 51, 72 posto od ukupog broja punoljetih građana, drugu dozu primilo je 8.692 osoba ili 48, 28 posto, i treću dozu 1.095”, kaže dr.Bičo.

Dodaje da je situacija pogoršana te da je vrlo visoka incidenca 980. To je dodatno opteretilo ionako krhak zdravstveni sistem u ovom kantonu. U Kantonalnoj bolnici su suočeni sa nizom poteškoća zbog bolovanja i izolacija. Izolatorij  u đačkom domu je  ponovo u funkciji, a menadžment je bio prisiljen da produži ugovore sa osobljem koje je angažovano putem Službe za zapošljavanje.

“Pacijenti sa težom kliničkom slikom uglavnom su sa udruženim hroničnim oboljenjima i većina nevakcinisani. Iako se takvi šalju na infektivni odjel KCUS-a pritisak na bolnički sistem u BPK je jako veliki ne samo zbog porasta broja pozitivnih na kovid. Imamo i druga oboljenja,  a rade se  svi zahvati”, kaže prim.dr Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice  Goražde.

Tvrdi da bolnica uz podršku nadležnih ispunjava sve zadatke.

“Obezbijeđen je ogrjev za đački dom, zaštitne opreme za sada ima, ali strašno su povećane cijene svega. Mi smo obezbijedili dva ljekara koji su non stop u đačkom domu uz konsultacije specijalista i pulmologa koji će biti uz pacijente”, kaže dr.Kamenica.