Razgovarano o zahtjevima za usklađivanje plaća sa troškovima života zaposlenih u ovoj medijskoj kući

S ciljem postizanja dogovora oko usklađivanja plaća sa troškovima života zaposlenih u JP „Radio-televizija BPK Goražde“, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa menadžmentom i sindikatom ovog javnog preduzeća, a sastanku su prisustvovali ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović, ministar za finansije Esad Kanlić te predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika zaposlenih u organima uprave Elmir Pilav.

Shvatajući težinu finansijske situacije u budžetu BPK Goražde, zahtjevi koji se odnose na  usklađivanje plata zaposlenih koji su izneseni na današnjem sastanku, prema riječima premijerke su realni.

„Otvoreno smo razgovarali, saslušali smo prijedloge i zahtjeve te predložili određene mogućnosti kako da se u skladu sa finansijskim mogućnostima dođe do zajedničkog interesa, odnosno do udovoljavanja određenim zahtjevima. Shvatili smo težinu materijalne situacije uposlenih, uz činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do povećanja troškova života, tako da smatramo da je neophodno poslije dugog niza godina, uskladiti i primanja zaposlenih u RTV BPK Goražde. Vlada BPK Goražde  i resorno ministarstvo zaista cijene sve ono što radi JP „Radio-televizija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ i mi smo spremni da u materijalno – tehničkom smislu pomažemo ovu medijsku kuću, kako bi zaposleni bili zadovoljni te kako bi što kvalitetnije radili svoj posao“-kazala je nakon sastanka premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Dogovoreno je da u narednom periodu resorno ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrene aktivnosti te Vladi BPK Goražde predloži prihvatljivo i optimalno rješenje.

Zahvalnost  na razumijevanju te zadovoljstvo ishodom današnjeg sastanka, iskazala je i direktorica JP „RTV BPK Goražde“ Naida Sijerčić.

„Zahvaljujem se, prije svega, premijerki i cjelokupnoj Vladi BPK Goražde, što su imali razumjevanja kada je riječ o našim zahtjevima koji su jedinstveni kako od menadžmenta, tako i sindikata JP „RTV BPK Goražde“. Nadam se da ćemo u budućnosti iznaći adekvatno rješenje i u konačnici postići dogovor na zadovoljstvo uposlenih “-naglasila je direktorica Sijerčić.

bpkg.gov.ba