Učenici BPK-a od ponedjeljka ponovo u školskim klupama

– U skladu sa odlukom Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, učenici koji su prvu sedmicu nastave u drugom polugodištu pohađali po online modelu, od ponedjeljka 7. februara ponovo se vraćaju u školske klupe.

Iako je zbog pogoršane epidemiološke situacije  preporuka  Zavoda za javno zdravstvo BPK bila da se nastava u školama još jednu sedmicu produži po  online modelu, krizni štab saglasan je sa odlukom kantonalne vlade.

„ Vlada BPK jučer je donijela takvu  odluku i mi je ne možemo mjenjati  ali pratit ćemo situacijui  i donositi preporuke.  Sa današne sjednice kriznog štaba  od škola je zatraženo da se poštuju epidemiloške mjere kao što je bilo i u prvom polugodištu“ – potvrdio  je predsjednik kriznog štaba, ministar zdravstva BPK Eniz Halilović.

Na sjednici je konstatovano da je epidemiološka situacija u kantonu i dalje pogoršana, iako se zbog primjene novih smjernica izolacije, tokom ove sedmice bilježi veći broj oporavljenih.

„ Trenutno su na području kantona aktivna 254 slučaja koronavirusa, 22 osobe su na bolničkom liječenju od čega deset u KCUS-u, 12 u vanbolničkom izolatoriju gdje je šest osoba  na kiseoničkoj potpori, a 350 lica je u izolaciji i sve to govori o složenosti epidemiološke situacije“ – precizirao je Halilović.

Krizni štab pozitivnim je ocijenio novi model rada goraždanskog doma zdravlja, nakon ukidanja Covid ambulante

„ Razmatrana i situacija u zdravstvenim ustanovama  gdje je model novog rada Doma zdarvlja ocijenjen dobrim i ukidanje  Covid ambulante  će značiti manji pritisak i raspodjelu pacijenta  po svim ostalim ambulantama. Naravno, zahvalni smo timu Covid ambulante za sve što je uradio kao i ostalim ustanovama.   Krizni štab danas je  usvojio je zaključak kojim se od Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK traži da obezbjedi novčana sredstva za kupovinu 1.000 brzih antigenskih testova za potrebe zdravstvenih ustanova  kako iste građani ne bi morali plaćati“  – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.