Zavod za javno zdravstvo izdaje potvrde s QR kodom

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodirnjskog knatona (BPK) Goražde počeo je sa izdavanjem potvrda  o vakcinalnom statusu koja sadrže QR kod čija se autentičnost može provjeriti skeniranjem. Pored olakšanja putovanja van granica BiH, u Zavodu ističu da će se na ovaj način steći i uvid o stvarnom broju vakcinisanih osoba, s obzirom da QR kod mogu dobiti i građani BPK koji su se vakcinisali van kantona ili države.

Direktorica ove ustanove Medina Bičo naglašava da se pored Zavoda za javno zdravstvo, QR potvrde mogu dobiti i u nekom od domova zdravlja ili Kantonalnoj bolnici Goražde.

– Mi smo imali tu obavezu od Federalnog ministarstva zdravstva da svi kantoni urade elektronsku bazu sa QR kodom što će biti preduvjet da se u budućnosti realizuju internacionalni QR kodovi sa nivoa države. Mi smo tu obavezu ispunili i imamo QR kod koji je ustvari lokalni, kao i u drugim kantonima ali se s njim može preći granica, zavisno od države u koju se putuje. Validnost nakon druge doze je četiri mjeseca, a nakon booster doze devet mjeseci, zavisno od zemlje u koju se putuje – pojasnila je dr. Bičo.

Napominje da QR kod mogu dobiti i građani BPK koji su se vakcinisali van kantona ili države.

– Može se kreirati ukoliko se osoba vakcinisala primjerice u Kantonu Sarajevu, a  isto tako i van zemlje, dakle svi mogu dobiti QR kod. Samo posredstvom Zavoda u proteklih sedam dana izdato je oko 100 potvrda sa QR kodom – kazala je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo BPK Goražde.  

bhrt