U BPK blagi pad broja novozaraženih korona virusom

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bilježi se blago poboljšanje epidemiološke situacije – potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove zdravstvene ustanove, dr. Medina Bičo, navodi da je u protekloj sedmici registrovan blagi pad broja novozaraženih korona virusom

„ Imali smo i manji broj testiranih te je od 409 uzoraka bilo 211 pozitivnih na Covid-19, što je nešto manje u odnosu na sedmicu ranije. Nažalost,  šest osoba je preminulo od posljedica Covida dok je 14 upućeno na bolničko liječenje“ – istakla je ona.

Trenutno je na podurčju BPK Goražde 247 aktivno zaraženih, u izolaciji je 341 osoba, dok su  22 osobe na bolničkom liječenju, od čega je devet  u KCUS-u i 13 u vanbolničkom izolatoriju  gdje sedam lica koristi kiseoničku potporu. Od početka pandemije oporavljeno je 3.377 lica.

„ Iako se bilježi blago poboljšanje epidemiološke situacije, još uvijek imamo dosta visoku incidencu koja iznosi  940. Kada su u pitanju drugi parametri, nivo prenosa u zajednici  i dalje smo na broju 4 kao i po udjelu pozitivnih testova  koji iznosi preko 50 posto. Što se tiče  sedmične stope mortaliteta i  hospitalizacije takođe smo na broju 4“ – napomenula je Bičo.

Naglasila je da se nastavlja proces imunizacije te da je ovoj ustanovi od strane federalnog Zavoda za javno zdravstvo u protekloj sedmici distribuirano još 247 doza vakcina od čega 204 Pfizera, 50 Sinofarma i 20 doza Moderne.

„ U protekloj sedmici prvom dozom vakcinisano je  19, drugom 17  a treću dozu primile su 133 osobe.  Na području BPK Goražde  prvom dozom vakcinisano je  9.333  ili 51,8 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, drugu dozu primilo je 8.721 a treću 1.303 osobe. I dalje poziv onima koji se nisu vakcinisali da to urade jer imamo dovoljne količine vakcina, a  posebno se to odnosi  na starije osobe i hronične bolesnike kod kojih se i u praksi pokazalo da kada dobiju Covid razviju komplikacije. Vakcine smanjuju hospitalizaciju i smrtnost i zaista je  neophodno da se vakcinišu“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.