Predmet protiv optuženog za zločine u Goraždu nije ustupljen Srbiji

Sud Bosne i Hercegovine je 10. marta zakazao ročište na kojem bi se o krivnji trebao izjasniti Brano Petković, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda. Optužnica protiv njega potvrđena je još u novembru 2020. godine.

Svi dopisi optuženom, koji se trenutno nalazi u Srbiji, dostavljaju se posredstvom Ministarstva pravde BiH, putem međunarodne pravne pomoći, što je složena i dugotrajna procedura, pojasnili su iz Suda BiH.

Sve daljnje radnje u postupku Sud može poduzimati tek kada zaprimi povratnicu da su optuženom navedeni dopisi i dostavljeni.

“Tužilaštvo BiH nije dostavilo prijedlog da se krivično gonjenje protiv optuženog ustupi pravosudnim organima Republike Srbije”, kazali su u Sudu BiH.

Petković, koji je državljanin Srbije, kako su ranije potvrdili iz Tužilaštva, tereti se za napad na civilno stanovništvo, što je za posljedicu imalo smrt, teške tjelesne povrede i narušavanje zdravlja, mučenje i nečovječno postupanje.

U optužnici se navodi da je Petković, kao nadređena osoba de jure i de facto komandiru Rejonskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpske opštine Goražde, komandirima i pripadnicima čete Opštinskog štaba TO-a, iako je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju da izvrše, odnosno da su već učinili krivično djelo, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da ih spriječi u tome i da kazni počinioce.

“U okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje – Kokino Selo (općina Goražde), među kojim je bio veći broj žena i djece, 22. maja 1992. godine ubijeno je najmanje 16 lica bošnjačke nacionalnosti”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prema istom saopćenju, u toku tog napada zarobljeno je sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta (općina Goražde).

Sud BiH je nedavno potvrdio optužnicu Tužilaštva koja Branislava Lasicu, bivšeg komandira čete TO-a Podkamen, i Miroslava Milovića, nekadašnjeg komandanta Rejonskog štaba TO-a Srpske opštine Goražde, tereti za zločin počinjen u Lozju u maju 1992. godine.

 

Detektor