Goražde 14. februara u okviru globalne kampanje „Pleše za mir u BiH“

 

U okviru  globalne kampanje „ Jedna milijarda ustaje i pleše“ koja  stavlja naglasak na  aktuelnu  problematiku  u društvu, Goražde će u ponedjeljak 13. Februara ustati i plesati za mir u BiH.

 Iz Udruženju žena „SEKA“  koje je organizator ovog događaja poručuju da se na ovaj način želi poslati glasna poruka – ne mržnji, podjelama na druge i drugačije, ne sukobima i ratu.

„ Kampanja „Jedna milijarda ustaje i pleše“  svake godine stavlja naglasak na aktuelnu problematiku u društvu u kojem živimo. Ove godine UŽ „SEKA“ zajedno sa svojim partnerima organizira ovaj događaj pod sloganom „Goražde ustaje i pleše za mir u BiH“, a razlog tome je složena i teška sigurnosna društveno-politčka situacija u BiH, zbog koje smo svi mi zabrinuti“ – kazala je  saradnica udruženja, Anisa Medošević.

Podsjetila je da je začetnica globalne kampanje koja se u znak podrške žrtvama nasilja održava svake godine, poznata spisateljica i aktivistkinja Eve Ensler.

„ Ona je  putovala svijetom, upoznavala razne kulture i živote žena u njima. Vidjela je da su žene, djevojke, djevojčice jednako izložene nasilju a i ona sama je bila žrtva nasilja. Upravo je ona u martu 2011. Godine započela kampanju „One bilion rising“  koja je zamišljena kao jednodnevni događaj i poziv ženama širom svijeta da 14. Februara izađu na ulice i zajedno zaplešu, kako bi pokazale svoju snagu i digle glas protiv nasiljaa riječ milijarda u nazivu ovog događaja ustvari se odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su preživjele različite vrste nasilja“ pojasnila je Medošević.

Kampanja “Jedna milijarda ustaje i pleše” u Goraždu se organizuje jubilarni deseti put, a  bit će realizirana u skladu sa epidemiološkom situacijom.

„ Od 70 do 100 učesnika ovogodišnje kampanje će u ponedjlejak 14. Februara od 12.30 sati na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ otplesati revolucionarni ples uz pjesmu “Break the chain”, koja simbolično poziva da se prekine lanac šutnje i naslija. Ponosni smo na sve one koji su dali doprinos u pripremi i realizaciji ove kampanje i pozivamo sve zainteresovan egrađan ei građanke da nam se pridruže“ – kazala je saradnica UŽ „SEKA“ Goražde.