Epidemiološka situacija u BPK povoljnija, opada broj novozaraženih

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde već drugu sedmicu bilježi se pad broja novozaraženih koronavirusom – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Direkotrica te zdravstvene ustanove dr. Medina Bičo ističe da je u protekloj sedmici zabilježen veći broj oporavljenih

“ Od ukupno 307 laboratorijskih testiranja imali smo 150 pozitivnih na Covid -19, dok je oporavljena 191 osoba. Nažalost jedna osoba je preminula, dok je 14 upućeno na bolničko liječenje. Trenutno imamo 203 aktivna slučaja, pod zdravstvenim nadzorom su 272 osobe dok je 20 hospitalizirano, devet u Sarajevu  I 11 u vanbolničkom izolatoriju, od kojih j epet na kiseoničkoj potpori” – precizirala je Bičo.

Navodi da je epidmeiloška situacija povoljnija iako su pojedini indikatori o nivou prenosa u zajednici I dalje visoki

“ Situacija je stabilnija obzirom da je  bilježi i manji broj osoba sa respiratornim simtomima koje  dolaze na preglede, iako je udio pozitivnih testova I dalje visok. Sedmična incidenca iznosi  670, stopa hospitalizacije je na nivou četiri a stopa mortaliteta na nivou tri. Dakle neki indikatori su visoki ali dobra vijest je da se bilježi pad broja novozaraženih” – kazala je ona.

Dodala je da je u protekloj sedmici zabilježen veći interes za vakcinacijom, u odnosu na sedmicu ranije

” Prvom dozom vakcinisdano je 28 osoba, drugu dozu primilo je 67, treću 180 lica. Ukupno je prvom dozom vakcinisano 9.361 ili  52 posto od ukupnog broj apunoljetnih građana , drugom dozom vakcinisano je  8.788 i  booster dozu primila su  1.483 lica. Bili bi sretni da je bolji interes za prvom dozom posebno za osobe starije životne dobi  jer udio nevakcinisanih dominantatan je kada je u pitanju hospitalizacija i teža klinička slika” – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.