Goražde dio kampanje Jedna milijarda ustaje

Goražde je danas jubilarni, deseti put, bilo dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje I pleše protiv nasilja”, koja je ove godine posvećena borbi protiv nasilja koje uništava žene ali I planetu Zemlju, pod sloganom “Ustanimo za sve žene, djevojčice I Zemlju”.

Udruženje žena “SEKA” u saradnji sa partnerima, kampanju u Goraždu organiziralo je pod motom “Ustajemo I plešemo za mir u BiH”, zbog složene sigurnosne I društveno političke situacije u državi .

Uz izvedbu revolucionarnog plesa  uz pjesmu “Break the chain”, koja simbolično poziva da se prekine lanac šutnje i nasilja, iz grada na Drini upućene su poruke  mira I poziv na suzbijanje svih oblika nasilja koje je u velikoj mjeri prisutno u našem društvu

“ Iz Goražda danas ide poruka međunarodnoj zajednici, političarima I političarkama cijele BiH, koja bi mogla biti jedna plodna, sigurna, prelijepa zemljaako bi se pitali građani I građanke, a posebno djeca, kako žele živjeti. Hoćemo da se svi konfliktii problem n apolitičkim I društvenim nivoima rješavaju na konstruktivan način I hoćemo domovinu koja nam pruža mir, utočište, oslobođenu od mržnje, podjela, nacionalnizma, ratova I domovinu u jkojoj ćemo živjeti sigurno I imati ekonomsku I opću sigurnost” – poručila je predsejdnica Udruženja žena “SEKA”, Esma Drkenda.

Naglasila je da rat sa sobom donosi najgore oblike nasilja  te da su u svakom ratu žene i djevojke izložene teškim oblicima nasilja. Poruke mira uputili su zvaničnici Grada Goražda I BPK.

“ Ponosni smo što je Goražde dio ove globalne akcije zato što ljubav nema alternative I što mržnji trebamo reći ne I uvijek se boriti protiv mržnje. Drago mi je što su  dio akcije djeca I mladi ljudi koje vidim ovdje, ali mi je žao što onih 148 djece koji su život izgubili u agresiji na BiH danas nisu s nama. Zbog njih I zbog svih onih koji su živote izgubili u periodu ’92 – ’95. Godina, moramo biti jaki i svjesni onoga što imamo I trebamo odlučno reći ne svim vidovima nasilja” – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Sličnu poruku uputila je I pomoćnica gradonačelnika Goražda Samira Drkaovac

“ Mi koji smo sudionici proteklog rata u ime ove djece imamo obavezu I odgovornost  da s eponašamo u duhu mira, tolerancije I slobode I ukupnom napretku svih generacija kako u Gradu Goraždu, tako I BiH I svijetu. Mir je opterećen brojnim globalnim prijetnjama te se nadamo da će I  naša I poruka ove djece doći do svih onih koji su dužni da ulože maksimum napora kako se nikada i nikome ne bio dogodio rat”  – kazala je Drakovac.

 

Uz djecu I mlade goraždanskih osnovnih I srednjih škola, kampanju su podržale I žene iz raznih dijelova BPK Goražde te partnerske organizacije I institucije. Program su upotpunili I članovi Kulturnog udruženja mladih – Rock škola koji su izveli  pjesmu “Bella Ciao”.