Prijem za novog komandanta 3. bataljona 4. Pješadijske brigade OS BiH

 

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća upriličila je danas prijem za novoimenovanog komandanta 3. bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH – Kasarne Kosova majora Senaida Srnu sa saradnicima.

Uime Vlade BPK Goražde, Obuća je čestitala komandantu Srni na imenovanju na ovu odgovornu funkciju, uz poruku da će u Vladi imati podršku na jačanju kapaciteta i kadrova ove kasarne, kako bi imali obrazovanu i motiviranu vojsku koja će, kako je kazala, spremno i efikasno odgovoriti na sve moderne sigurnosne izazove i prijetnje.

– Nismo ni sumnjali da neko s ovih prostora neće doći na ovako odgovornu funkciju, jer ne trebamo zaboraviti na doprinos mnogih koji su uložili puno znanja, rada, truda i stručnosti u procesu uspostavljanja Oružanih snaga BiH, ali isto tako nikad ne treba zaboraviti da bošnjačka komponenta Oružanih snaga baštini tradiciju hrabrih sinova, pripadnika Armije Republike BiH koji su odbranili i sačuvali prostor BPK, kao i integritet i suverenost naše zemlje – naglasila je Obuća.

Ukazujući na veliku važnost postojanja Oružanih snaga BiH, ocijenila je da je to najbolji pokazatelj kako BiH može i mora funkcionirati zajedno i jedinstveno i, kako je kazala, u tom pogledu može služiti za primjer ostalim strukturama naše države i društva.

Po njenim riječima, na terenu BPK, u svakodnevnom životu, pripadnici OS iz Kasarne Kosova najbolji su i pouzdan saradnik Vlade BPK i podrška u mnogobrojnim aktivnostima usmjerenim ka dobrobiti svih stanovnika tog kantona.

– Nama je veoma značajno da je ta saradnja jako plodonosna kada je u pitanju rješavanje infrastrukturnih projekata na području našeg kantona, jer poznato je da na osnovu odobrenja Ministarstva odbrane koristimo mehanizaciju Oružanih snaga. Ono što nam u narednom periodu predstoji je obilježavanje značajnih datuma i događaja u kojima uvijek učestvuju i pripadnici Oružanih snaga BiH, među kojima je i Dan nezavisnosti BiH – istakla je ona.

Razgovarano je i o manifestacijama koje su se odvijale prije pandemije virusa COVID-19.

– Nedostaju nam te aktivnosti na lokalitetu Kasarne Kosova, pogotovo kada je u pitanju mlađa populacija. Manifestacija ‘Dani otvorenih vrata u Kasarni Kosova’ je nešto što je jako popularno i način je da se učenici osnovnih škola kroz historijski čas upoznaju sa onim aktivnostima koje se dešavaju u ovoj kasarni. Mi smo zaista izrazili zadovoljstvo i nadu da će se to u ovoj godini realizirati i da ćemo sa svoje strane, kao Vlada, biti sufinansijer nekih od tih aktivnosti – kazala je premijerka BPK Goražde.