Cikotić u posjeti BPK Goražde

U službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas su boravili ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Koroman.

Na sastanku sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom, kojem su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova i komesar policije BPK Goražde, Armin Mandžo i Adem Laković, razmatrano je pitanje funkcionisanja sistema sigurnosti, posebno s aspekta sprječavanja ilegalne migracije te unaprjeđenje saradnje svih institucija zaduženih za sigurnost građana ovog kantona.

Prema riječima državnog ministra sigurnosti Selma Cikotića, Bosansko-podrinjski kanton Goražde je značajan s više stanovništa.

„ Bez obzira što smo migrantsku krizu koju smo imali do nekih pola godina unazad pretvorili u migrantsku situaciju koju kontolišemo i kojom potpunije vladamo, prostor ovog kantona je u tom pogledu značajan jer najveći broj migranata, onih koji s prostora Crne Gore ulaze u našu državu, ulaze preko ovog prostora. Osim tih pitanja vezanih za ilegalne migracije, razmatrali smo i pitanje funkcionisanja sistema sigurnosti kako u pogledu vertikalne koordinacije, tako i u pogledu neke vrste horizontalne saradnje različitih elemenata sistema sigurnosti i o mogućnostima unaprjeđenja te saradnje, tako da smatramo da je ovo jedan koristan oblik razmjene informacija, razmjene stajališta. U odnosu na način nošenja s različitim sigurnosnim izazovima, ovaj sastanak smatram korisnim i mislim da ćemo ovaj model sad koristiti i na drugim dijelovima teritorije BiH kako bi sigurnost građana, odnosno države u cjelini, podigli na viši nivo“- riječi su ministra Cikotića.

Zadovoljstvo današnjom posjetom izrazila je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

„ Danas smo se dotakli veoma značajnih tema za sve građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kada je u pitanju bezbjednost i sigurnost na ovom području, kao i podršku koju smo dobili kad je u pitanju borba protiv migracije na području našeg kantona. Mi smo kanton koji graniči sa susjednim državama i česti su prelasci migranata koji svoj put traže preko Bosansko-podrinjskog kantona u zemlje zapadne Evrope. Stoga nam je jako bitna koordinacija sa Vijećem ministara i Ministarstvom sigurnosti i ova današnja posjeta je potvrda da će Bosansko-podrinjski kanton kada su u pitanju migracije u Bosni i Hercegovini biti u fokusu ovog ministarstva. Osim ovog pitanja, razgovarali smo i svim ostalim sigurnosnim pitanjima koji se tiču našeg kantona i nadležnih institucija te možemo reći da će oni biti spremni i opremljeni da rade samo svoj posao“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća nakon današnjeg sastanka.