Opada broj novozaraženih u BPK Goražde

U Bosanskopodrinjskom kantonu  (BPK)  Goražde  bilježi se pad broja novozaraženih koronavirusom – potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.   

 

Po riječima direktorice ove zdravstvene ustanove, I u protekloj sedmici nastvaljen je trend poboljšanja epidmeiološke situacije  

“ Već treću sedmicu zaredom imamo smanjenje broja novozaraženih I od 236 laboratorijskih testiranja imali 84 pozitivna rezultata, što je skoro duplo manje u odnosu na sedmicu ranije, dok je oporavljeno  164 lica,  a nažalost zabilježen je jedan smrtni ishod, dok je devt lica upućeno na liječenje” – pojansila je dr. Bičo. 

Trenutno sun a podurčju kantona aktivno zaražene 124 osobe, dok je 150 pod zdravstvenim nadzorom. Na bolničkom liječenju je 15 osoba, od kojih osam u KCUS-u I sedam u vanbolničkom izolatoriju, gdje je jedan pacijent na kiseoničkoj potpori. 

“ Sedmična incidenca obolijevanja iznosi 375, dakle I dalje je na nivou 4 na kojem je I stopa hospitalizacije, stopa mortaliteta je na nivou 3,  I još uvijek je visok  udio pozitivnih testova, ali  situacija je mnogo bolja u odnosu na prethdoni period I epidemiološka krivulja ima silaznu putanju ” – istakla je ona.  

Ocijenila je da će taj trend biti nastavljen I u narednom period obzirom na procenat vakcinisanih ali I broj osoba koje imaju imunitet nakon što su preboljeli Covid-19 

“ Do sada je na području BPK prvu dozu primilo 9.389 ili 52, 1 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, drugom dozom vakcinisano je 8.827 I trećom 1.584 osobe  I trenutno je  najveća zainteresiranost za booster dozom” – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.