Vrijedna donacija domovima zdravlja u BPK Goražde

 

Ambasada Japana u BiH donirala je dva sanitetska vozila Domu zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ u Goraždu gdje je danas tim povodom boravio ambasador Japana u BiH Ito Makoto.

Uz simboličnu primopredaju ključeva direktoru goraždanskog doma zdravlja dr. Edinu Čengiću, ambasador je podsjetio da je riječ o trećem projektu koji realizira ambasada Japana u ovoj zdravstvenoj ustanovi

„ Prvi je bio isto tako nabavka saniteta, drugi je bio vezan za medicinsku opremu  i ovo je treći kroz koji smo donirali dva saniteta. Drago mi je da vidim da je vozilo Toyota, jako pouzdan proizvođač vozila i nadam se da će pomoći u poboljšanju medicinskog ambijenta i pružanju zdravstvene njege u Goraždu koje nam uvijek priredi jako lijepu dobrodošlicu.  Ovo mi je drugi put da dolazim ovdje i uvijek se lijepo osjećam“ – izjavio je ambasador Makoto.

Direktor goraždanskog doma zdravlja dr. Edin Čengić naglasio je da je ovaj projekat sa kojim je aplicirano prije dvije godine, usporila pandemija.

„ Mi smo najprije aplicirali za jedno a onda smo, na prijedlog ambasade Japana, odlučili da apliciramo za dva sanitetska vozila. Potpisali smo  ugovor 12. marta prošle godine i nakon toga smo dobili novac. Vrijednost donacije je 141.000 KM za dva vozila bez PDV-a. Proveli smo postupak  javnih nabavki i nakon odabira najpovoljnjeg ponuđača izvršena je nabavka vozila, jedno je već stiglo, a  drugo se očekuje u skorije vrijeme“ – precizirao je Čengić.

Uputio je riječi zahvalnosti narodu i Vladi Japana naglasivši da je ova donacija izuzetno značajna za dom zdravlja

„ Mnogo će nam značiti obzirom da su nama sanitetska vozila jedna od osnovih sredstava za rad i svakodnevno prevozimo veliki broj nepokretnih pacijenata kako unutar grada i kantona tako i  drugih dijelova BiH. Naša tri sanitetska vozila koja imamo već su stara prilično ali nekako stižemo da odgovorimo svim obavezama ali ćemo na ovaj način većinu našeg voznog parka obnoviti i moći još bolje i pouzdanije da pružamo usluge“ – naglasio je direktor goraždanskog doma zdravlja.

Nakon Goražda, ambasador Japana u BiH posjetio je i Općinu Pale u FBiH povodom stavljanja u funkciju nove medicinske opreme u Domu zdravlja Prača, čiju nabavku je  kroz projekat „Grant pomoći za temeljne projekte ljudske bezbjednosti“ (GAGP) takođe finansirala Vlada Japana.