U ponedjeljak štrajk upozorenja u srednjim školama u Goraždu

 

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ponedjeljak 28. februar najavio je štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području tog kantona.

Predsjednica KO sindikata uposlenih u srednjem  i visokom obrazovanju Elma Delić naglasila je da je razlog štrajka  nepoštivanje prava iz kolektivnog ugovora kao i neprovođenje zaključka Skupštine BPK Goražde od 28. decembra 2022. Godine, zbog čega uposleni u srednjem obrazovanju iskazuju nezadovoljstvo odnosom kantonalne Vlade prema njima.

„ Kolektivnim ugovorom i zaključkom Skupštine BPK  je predviđeno da će radnici u srednjem obrazovanju dobiti svoje plate i koeficijente izjednačene sa državnim službenicima u kantonu, međutim to se do današnjeg dana nije desilo iako je Skupština dala Vladi rok od 30 dana da uskladi koeficijente i platne razrede uposlenih u osnovnim i srednjim školama, sa uposlenicima u organima uprave“ – pojasnila je Delić.

Naglasila je da je na inicijativu sindikalnih organizacija odluka o stupanju u štrajk upozorenja donesena 17. Februara, te da će se štrajk  odvijati svakodnevno od 28. Februara u trajanju od 90 minuta.

“ Jučer je na sve relevantne adrese upućena odluka o organiziranju štrajka upozorenja i očito u  borbu za ostvarenje naših prava moramo krenuti nažalost nekim drugim metodama.  Mi smo donijeli usaglašenu instrukciju  sa našim ministarstvom obrazovanja i ona je otišla prema ministarstvu za finansije i Vladi, al i mi nemamo trenutno informaciju dokle je taj proces došao i da li će se i kada uopće realizovati” – napomenula je ona.

Naglasila je da će štrajk upozorenja trajati svakodnevno do ispunjenja zahtjeva te da neće doći do potpune obustave odgojno-obrazovnog rada

“ U vrijeme održavanja štrajka od 14 do 14.30 sati učenici I nastavnici će biti u učionicama ali će ostati uskraćeni za nastavni sadržaj, koji će biti nadoknađen u narendom periodu, jer je nama znanje na prvom mjestu kao i sigurnost učenika. Usklađivanje koeficijenata i poboljšanje uslova rada  su naši osnovni zahtjevi zbog kojih je nastalo ovo nezadovoljstvo. Mi se nadamo da će Vlada što prije donijeti  usklađenu  instrukciju na obostrano zadovoljstvo  i da će se ovaj štrajk upozorenja što prije obustaviti. Kolege iz osnovnih škola su nam dale podršku, ali da bi oni eventualno napravili daljnje korake, to moramo najprije mi učiniti, jer su oni kolektivnim ugovorom  vezani za nas” – kazala je predsjednica kantonalnog odbora Sindikata uposlenih u srednjem I visokom obrazovanu BPK Goražde.