Zimski pohod na Grebak:Putem života i smrti

Planinarski klub “Goražde – Maglić”   organizator je tradicionalnog 25. zimskog pohoda “Grebak – put života” koji je počeo danas u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na ovaj način goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati sjećanje na patnje, herojstva ali I stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali  I put smrti.

Učesnici pohoda rano jutros krenuli su sa centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda, kojima su uz polaganje cvijeća I učenje Fatihe odali dužnu počast, a vrletima Grepka I Kacelja kojima su tokom rata prošle hiljade stanovnika opkoljenog Goražda, danas će proći oko 50 učesnika.

Među njima je I dugogodišnji goraždanski planinar Alija Lapo, redovni učesnik svih ljetnih I zimskih pohoda putevima Grepka.

“ Ovu dionicu sam prešao 100 puta, kako u ratnom tako I poslijeratnom periodu I učestvovao sam na svih 25 ljetnih I zimskih pohoda kao I noćnim koji se organiziraju, a  kojima u ovo mirnodopsko vrijeme nastojimo očuvati sjećanje na sve ono što je Grebak značio. Svaki put kada prolazim ovim putem ponovo proživljavam iste ratne slike patnje, smrti I golgote, posebno na obilježenim mjestima stradanja  I to je nešto što se ne zaboravlja. Ovo je jedini način da čuvamo to vrijeme od zaborava i odamo pijetet svim žrtvama” – ističe Lapo.

Predsjednik Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić napominje  da   klub već dvije I po decenije organizacijom pohoda u zimskim ali I ljetnim uvjetima, nastoji  sačuvati sjećanje na  period  kada su putevima Grepka I Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima,  pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima I granatiranjima.

“ Odziv je I ove godine  bio iznad očekivanja  I imamo učesnike  iz Sjenice, Mostara, Sarajeva, iako je bilo oko 100 prijava, neki su otkazali zbog lošeg vremena I najavljenih padavina. Ipak, mi smo zadovoljni, pohod prolazi u najboljem redu. Zastajemo na mjestima gdje su postavljene spomen ploče  I odajemo počast žrtvama stradalim u zasjedama I minskim poljima I učesnicima pohoda pričamo o svemu što se događalo. Naše krajnje odredište je Ruda Glava gdje će večeras u planinarskom domu  biti priređen I historijski čas uz izložbu autentičnih ratnih fotografija koje svjedoče o svim dešavanjima u tom periodu– kazao je Šovšić.

Naglasio je da se sjećanje na događaje iz ratnog perioda treba čuvati, posebno, kako je kazao, u današnjim turbulentnim vremenima

“ Grebak je nikad dovoljno ispričana priča i, za mnoge ljude, iz današnje perspektive nešto što izgleda nemoguće, ali je taj put svjedok  iz najtežih  ratni vremena I svega onoga što je narod u opkoljenom Goraždu preživljavao.  Grebak zaslužuje mnogo  veću pažnju da se zaista to vrijeme ne zaboravi  i mi to čuvamo već 25 godina”  kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić”.