Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Goraždu

Učenici Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ u Goraždu danas su na mostu Alije Izetbegovića zanimljivim performansom građanima BPK i BiH čestitali 30. godišnjicu nezavisnosti BiH.

Okićeni državnim zastavama i rekvizitima koji simboliziraju ljubav prema BiH, prošetali su ulicvama grada te uz pjesme i recitale na gradskom mostu uputili poruke kako se voli, gradi i brani domovina.

„Naši učenici  stalno upućuju poruke da j emoguće izgarditi svijet pun ljubavi, razumjevanja i pomaganja te da ljubav i prijateljstvo nadrastaju sve teške dane i pobjeđuju sve što im stoji na putu. Današnji performans govori nam o snažnom vezivanju bosanskog čovjeka za svoju zemlju i šta možemo za nju uraditi – voljeti je, braniti i graditi“ – kazala je direktorica ove škole Halida Kurtović.

Inače, u okviru zvaničnog višednevnog  programa obiležavanja Dana nezavisnosti BiH u BPK, danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast šehidima i poginulim braniocima u općinama Foča I Pale u FBiH, dok će isto biti učinjeno sutra i na mezarjima i spomen obilježjima u Goraždu.

Večeras će se u maloj sali Centra za kulturu održati i promocija knjige Ćamila Durakovića „Srebrenica, zaboravljeno obećanje“, dok će se centralni događaji obilježavanja ovog značajnog datuma održati sutra, kada je planirana svečana akademija kao i sjednica kantonalnog štaba civilne zaštite.