Otvoren šesti tradicionalni sajam starih tradicionalnih zanata

Šesti sajam starih tradicionalnih zanata otvoren je danas na Trgu branilaca grada u Goraždu, kao dio programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.  Organizator dvodnevnog sajma je Udruženje starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti „Stari grad“, a pored  prodaje proizvoda, u okviru manifestacije održani su i edukativni programi.

 

Izlagači iz Goražda i Sarajeva na sajmu su izložili raznovrsne proizvode od meda, voća, povrća ali i zanimljive rukotvorine, tkane i vezene proizvode, koji su dio tradicije BiH.

Jedina goraždanska registrirana pčelarka Dika Maslan vlasnica „Pčelarstva Maslan“  prepoznatljiv je brend sa širokom paletom proizvoda od meda i njegovih prerađevina. Za pet godina koliko se aktivno  bavi pčelarstvom značajno je usavršila svoje znanje o čemu svjedoči 130 košnica koje posjeduje, sa željom da taj broj poveća. Sajmove poput ovog vidi kao odličnu priliku za promociju proizvoda i sticanje povjerenja kupaca

„Pored Goražda išla sam i na sajmove u Sarajevu. Stekla sam mnogo mušterija kojima vršim dostave kako po Goraždu i Sarajevu, a najviše se traži med, ali i propolis, matična mliječ. Potražnja je posebno porasla u pandemiji, ali ne može to preko noći, kada se razbolite da konzumirate, jer nije to tableta. Med treba uzimati konstantno, a kašičica dnevno je dovoljna da bi ojačali naš organizam“ – ističe Maslan.

Među izlagačima je i Advija Ćorić, samostalni poljoprivredni proizvođač koja je kupcima ponudila vezene radove ali i prerađevine od voća i povrća.

„Bavim se ovim jer to volim, vez i pravljenje domaćih proizvoda, to me održava. Penzionerka sam ali volim da radim i idem na sajmove i u Sarajevo.  Imam mnogo kupaca, dolaze mi i kući da uzimaju, zovu telefonom, naručuju. Moj ajvar je posebno tražen i otišao je i u Austriju, Njemačku, znači ima potražnje, ali ljudi neće da rade, a ja sam opet bolesna ako ne radim“ – priča Ćorić.

Sajam koji predstavlja i podršku akciji „Kupujmo odmaće“ ciljano je organiziran u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, države koja se može pohvaliti značajnim prirodnim resursima i bogatom tradicijom

„Ovo je naš skroman doprinos obilježavanju Dan nezavisnosti BiH. Ova je zemlja čudo, s ogromnim potencijalima, ljepotama, vrijednim ljudima, samo to treba uobličiti, dati neku zakonsku formu i krenuti da se radi „- kazao je predsjednik Udruženja starih, tradicionalnih umjetničkih zanata i domaće radinosti „Stari grad“ Rehad Deljo.

Podršku organizaciji sajma pružili su Vlada BPK i Grad Goražde, dok je manifestaciju otvorio savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić, koji je naglasio značaj podrške domaćoj proizvodnji i zanatima.

„Proizvodnja hrane danas u svijetu postaje prvorazredno pitanje i, pored odbrane, to je zapravo strateško pitanje za očuvanje svake države. U tom smislu, odgovornost svih nas treba biti na tom nivou, a s druge strane i komercijalna i robna poljoprivredna  prozvodnja je jako isplativa. Svjedoci smo svega što se dešava u svijetu i zajedničke poljoprivredne politike EU idu u pravcu očuvanja okoliša gdje oni do 2030. godine planiraju smanjiti konvencionalnu a povećati organsku proizvodnju, što znači da će ponuda socijalno jeftine hrane biti manja i ona će biti skuplja i zato je vrlo strateški važno ulagati u domaću poljoprivrendu proizvodnju“ – naglasio je Kudić.

U okviru sajma koji održana su i edukativna predavanja te priređena izložba povodom 30. godišnjice nezavisnosti BiH kao i mini šahovski turnir.