Goraždani predstavljaju BiH na Međunarodnom dječijem festivalu ”Zlatna pahulja” Rožajama

Na 29. Međunarodnom festivalu dječije pjesme “ Zlatna pahulja -2022.” koji se u naredna dva dana održava u Rožajama u Crnoj Gori, nastupit će I mladi Goraždani koji će u internacionalnom dijelu takmičenja predstavljati  BiH.

Kulturno-umjetnički rukovodilac Centra za kulturu Goražde Mensura Sijerčić ističe da se tradicionalno učešće goraždanske djece na festivalu ”Zlatna pahulja” nastavlja I ove godine, zahvaljujući dobroj saradnji tamošnjeg I goraždanskog Centra za kulturu koji organizacijom festivala  afirmišu dječije stvaralaštvo.

” Čast da predstavljaju BiH  imat će  prošlogodišnje pobjednice internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” u Goraždu, Adela Hadžić I Ejna Herić sa pjesmom “Da imam čarobni štapić”,  Hana Sijerčić sa pjesmom “Hanin ples”  i Adela Obuća sa kompozicijom “Pjesmu pišem”.Bitno je da se djeca druže, upoznaju, a naravno ako dođe i neka nagrada, zajedno ćemo se radovati” – ističe Sijerčić.

Podsjetila je da su učesnici iz Goražda I prethodnih godina imali zapažene nastupe na ovom festivalu gdje su osvajali nagrade.

Dvadeset deveti međunarodni festival “Zlatna pahulja -2022” kroz dvije takmičarske večeri 4. i 5. marta  okupit će domaće ali I učesnike iz različitih zemalja. U internacionalnom takmičarskom dijelu nastupit će I djeca iz   Albanije, Sjeverne Makedonije, Bugarske,  Hrvatske,  Srbije, Slovenije I Švedske koja će nastojati osvojiti naklonost stručnog žirija.

Za razliku od prošle godine kada je zbog pandemije  festival održan u specifičnim uslovima, organizator Centar za kulturu Rožaje  ovogodišnji  najavljuje u punom sjaju, uz plesne grupe, hor i publiku.

Pokrovitelji 29. Međunarodnog festivala “Zlatna pahulja 2022. ” su državno ministarstvo prosvjete, nauke, kulture I sporta i opština Rožaje  , a medijski pokrovitelj RTV Crne Gore.