Uposleni u srednjem obrazovanju BPK prekinuli štrajk upozorenja

Uposleni u srednjem obrazovanju na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prekinuli su štrajk upozorenja, koji su pokrenuli 28. marta zbog nepoštovanja prava iz kolektivnog ugovora te zaključka kantonalne Skupštine, u skladu s kojim Sindikat  srednjeg obrazovanja ovog kantona traži donošenje usklađene Instrukcije o platnim razredima.

Predsjednica Kantonalnog odbora sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Elma Delić naglasila je da je štrajk prekinut u interesu učenika ali I nastavnika kao I zbog činjenice da su u međuvremenu započeli pregovori sa Vladom BPK Goražde.

“ Kantonalni odbor je donio odluku o prekidu štrajka upozorenja najviše zbog djece I nastavnika, kako ne bi morali da rade cijeli  mjesec juni. Intenzivno smo počeli pregovore sa našom Vladom, imali smo I sastanak sa premijerkom BPK koja je obećala da će sagledati sve zakonske mogućnosti da udovolji našim zahtjevima” – pojasnila je Delić.

Dodala je da se pregovori nastavljaju danas te da u sindikatu očekuju pozitivan ishod do kraja sedmice. U slučaju da se ne ispune zahtjevi, napomenula je da će o daljnjim koracima odlučiti sindikalne organizacije

“Pregovori idu u dobrom pravcu I nadamo se da će Vlada udovoljiti našim zahtjevima. Stupanjem na snagu Zakona o platama državnih službenika Vlada je bila dužna pravovremeno  donijeti instrukcije o platnim razredima za uposlene u srednjim školama jer nam naš kolektivni ugovor garantuje iste koeficijente kao kod državnih službenika, a povećanje bi bilo između 7 i 11 posto, zavisno od koeficijenta I platnog razreda” – precizirala je Delić.