Mjere podrške privrednom razvoju

 

Povoljna kreditna linija za finansiranje privrede i  obrta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde uspostavljena 2017. godine, pokazala se kao jedna od dobrih mjera pomoći privrednom razvoju na ovom području.

U kantonalnom ministarstvu privrede podsjećaju da je zahvaljujući poslovnoj saradnji  Vlade BPK i  BBI banke, privrednicima i obrtnicima na raspolaganje ponuđena povoljna kreditna linija sredstvima u iznosu od 18,9 miliona KM uz subvencioniranje dijela profitne marže, gdje je za subvencije  Vlada BPK izdvojila   oko 380.000 KM.

Resorni ministar Haris Salković naglašava da su  sredstva za   subvenciju već  utrošena zbog velikog interesovanja te naglašava da je  ministarstvo privrede   pokrenulo  aktivnosti na obezbjeđenju novih sredstava , kako bi se nastavio  ovakav vid podrške  privrednicima i obrtnicima.

“ U rekordnom vremenu sredstva za subvencije rezervisana jer su se privrednici javili u velikom broju. Sada smo došli u situaciju da ima slobodnih sredstava kod banke po pitanju plasmana ali nemamo sredstava za subvencioniranje kamate. Kontaktirali smo ministarstvo privrede Kantona Sarajevo koje je izdvojilo  veći dio sredstava za nas  u prethodnom periodu u ove svrhe I zamolilli smo ih da se sastanemo I sagledamo mogućnosti za nastavak saradnje kako u privredi tako I poljoprivredi na čemu smo zajendo i ranije radili” – kazao je Salković.

U ministartsvu se nadaju da će uz pomoć drugih nivoa vlasti obezbijediti sredstva za subvenciju  jer se pojavio  određen broj novih zahtjeva privrednika i obrtnika koji su zainteresovani za ovu kreditnu liniju.