Obilježen dan reintegracije Prače u FBIH

U općini Pale u FBiH danas je obilježena 26. godišnjica reintegracije ove lokalne zajednice u sastav Federacije BiH.

Polaganjem cvijeća na hair česmu i spomen obilježje u Hrenovici odata je počast šehidima i poginulim braniocima, dok su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, uz prezentaciju video materijala,  evocirane uspomene na protekle dvije i po decenije i težak put obnove potpuno porušene i spaljene teritorije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Mutapčić ocijenio je da je urađeno mnogo u smislu obnove i unaprijeđenja  infrastrukture te razvoja i kvalitete života

„Možemo zaključiti da se puno toga uradilo na obnovi  stambenih, obrazovnih i vjerskih objekata poput Semiz Ali-pašine džamije koja je bila porušena do temelja, a koja je zapravo jedna od najstarijih u BiH, obnovljena je i  zgrada općine, škole,  policijske stanice i druga infrastruktura. I ubuduće će se raditi, vjerovatno i bolje nego prije a fokus treba staviti na jačanje samoodrživosti naše lokalne zajednice“ – kazao je Mutapčić.

Načelnik Almin Ćutuk naglasio je da je Dan reintegracije, uz Dan oslobođenja Hrenovice, najvažniji datum u novijoj historiji ovog područja.

„ Zahvaljujući tim datumima mi danas imamo našu općinu  i priliku da se borimo za nju.  U proteklom periodu urađeno je mnogo ali uvijek može bolje i više. Mi ćemo nastaviti da provodimo započete projekte, da se borimo za bolje sutra, za našu omladinu, našu djecu, i ono što je evidentno i što mora da se desi na ovim prostorima, to su radna mjesta“ – naglasio je Ćutuk.

Zahvalio je Vladi BPK na čelu sa premijerkom Aidom Obućom posebno na pomoći u protekloj godini pri realizaciji projekata, kao i Federalnom ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te resornom ministru   Edinu Ramiću.

Premijerka BPK Aida Obuća  odala je priznanje i zahvalnost svima koji su dali doprinos u obnovi Prače u proteklom periodu uz obećanje da podrška ni ubuduće neće izostati

„ Radilo se u proteklom periodu  ali ima jako puno prostora da se još više i bolje radi jer  ova općina ima dobru geografsku poziciju unutar FBiH da to sa svoje strane trebamo iskoristiti. Načelnik Općine je vrijedan i jako puno radi, i rezultati njegovog rada se već vide. Mi smo u prošloj godini podržali upravo one infrastrukturne projekte koji su imali za posljedicu veće zapošljavanje na području ove lokalne zajednice i završetak nekih infrastrukturnih projekata na koje ste dugo vremena čekali.  I u ovoj godini  imat ćete svaki vid podrške i pomoći, da zajedno BPK i ovu općinu učinimo mjestom boljeg življenja“ – poručila je Obuća.