Na centralnom spomeniku poginulim borcima u Goraždu bit će uklesano 2.115 imena

U Goraždu bi već krajem narednog mjeseca trebali biti finalizirani radovi na rekonstrukciji centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima”. Rekonstrukcija spomenika počela je prije tri godine 2019. godine, a sve je usporila pandemija koronavirusa, pojašnjavaju u Ministarstvu za boračka pitanja BPK Goražde.

“Na dinamiku radova uticala je pandemija, ali i činjenica da su finalni kamenorezački radovi u dogovoru sa izvođačima, sačekali bolje vremenske prilike. Radove u drugoj fazi projekta počeli smo prošle godine, riječ o specifičnim radovima gdje je potrebna montaža kamenih ploča na metalnu konstrukciju i njihovo lijepljenje, zbog minusa  prolongirali smo ih da bi se sada uradili kvalitetno. Radovi su nastavljeni, očekujemo ovih dana dopremanje preostalog materijala kako bi se krenulo sa montažom i postavljanjem pločica sa imenima poginulih boraca”, kaže resorni ministar Edin Aganović.

U projekat rekonstrukcije centralnog spomen obilježja bit će uloženo oko 240.000 KM. Najveći dio sredstava obezbjedila je Vlada BPK Goražde, u njegovom sufinaniranju učestvuje i Grad Goražde. Podršku su pružili i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo za pitanja boraca I iinvalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te goraždanske kompanije “Ginex” i “Emka Bosnia”.

Na spomen obilježju bit će uklesana imena 2.115 poginulih boraca.

“Ovaj dio posla je obavila naša komisija, s tim da je otvorena mogućnost da, ukoliko se desi slučajni propust i neko ime izostavi, da se naknadno upiše. Porodice se mogu obratiti u Organizaciju porodica šehida Iipoginulih boraca ili direktno u ministarstvo za boračka pitanja. Spomen obilježje planiramo otvoriti uz “Dane otpora” koji počinju 4. maja i drago mi je da će Goražde konačno dobiti reprezentativno spomen obilježje, kakvo “Grad heroj” i njegovi branioci zaslužuju”, kaže Aganović.