Počelo ljetno računanje vremena: Da li ste pomjerili kazaljke jedan sat unaprijed

U noći sa subote na nedjelju, pomjeranjem kazaljki sa 02:00 na 03:00 sata, počelo je ljetno računanje vremena.

Svake godine posljednje nedjelje u martu počinje ljetno računanje vremena, a završava posljednje nedjelje u oktobru. Ovo je u BiH propisano federalnom zakonom o računanju vremena, a pomjeranje kazaljki jedan sat naprijed rezervisano je za posljednju nedjelju u martu.

Osim Evrope, sat će za ljetno računanje vremena pomaknuti više od 70 zemalja svijeta, većinom na sjevernoj hemisferi. To će im donijeti više dnevnog svjetla i moguće uštede električne energije ali i blage poremećaje spavanja.

U zapadnoj Evropi “pomicanje sata” ustaljeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, štedi energija, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Prvi grad koji je uveo praksu ljetnog računanja vremena bio je Thunder Bay u Kanadi 1908. godine u cilju očuvanja dnevnog svjetla u zimskim mjesecima, dok je prva zemlja koja je uvela ljetno računanje vremena bila Njemačka 1916. godine.

Iako je Evropska komisija prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomijeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile