U susret mubarek Ramazanu, u Goraždu u petak Ramazanski vozić

Neformalna facebook grupa Roditelji za napredne akcije Goražde  i ove godine organizirat će ramazanski vozić  sa željom da djeci prirede svečani i veseli doček mubarek Ramazana.

Članica neformalne grupe Delila – Klovo Kajić podsjeća da se na ovaj način nastavlja  realizacija ideje grupe roditelja, započeta prije pandemije.

” Mi sa zadovoljstvom pripremamo Ramazanski vozić po treći put. Prvi je  bio 2019. godine,  kasnije je bio online, a prošlu godinu smo preskočili zbog restrikcija u pandemiji. Sada se ponovo radujemo zajedničkom druženju djece i roditelja  i dočeku našeg najdražeg gosta i nadamo se da će svi uživati” – kazala je Klovo – Kajić.

Da je riječ o lijepoj i nesvakidašnjoj ideji potvrđuje i broj prijavljenih učesnika, više od 250 djece, u pratnji roditelja  prošetat će ulicama grada noseći  lampice, fenjere i druge svjetleće rekvizite koji simboliziraju kandilje. Uz klanjanje akšam namaza u džematu,  u Sinan-begovoj džamiji bit će priređeno druženje uz ramazanski program i podjelu slatkiša i osvježenja za djecu, koja se ovom događaju posebno raduju

” Mi smo dobili jedan poseban zadatak a mlade članice hora El Kevser se sretne su zbog činjenice da  će se predstaviti i široj publici, vjerovatno  najprije  na otvorenom, dok se djeca budu okupljala za vozić, a kasnije i u džamiji. Sva djeca koja žele mogu nam se pridružiti, da svi osjete radost ramazana kroz ovu svečanost” – kazala je voditeljica hora El Kevser, Aziza Forto.

Uz tim volonterski koje su zadužene za organizaciju, iz neformalne grupe Roditelji za napredne akcije Goražde pozvali su i druge građane koji žele pomoći organizaciju ovog događaja, sami napraviti ili donirati poslastice i osvježenje, da se jave u inbox njihove facebook grupe. Poručuju da je želja svih na simboličan i lijep način obilježiti dolazak mjeseca posta i dobrih djela kojem se raduju muslimani širom svijeta.