Vijeće ministara BiH danas glasa o saradnji sa Srbijom na gradnji aerodroma u Trebinju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas zakazalo 48. redovnu sjednicu na kojoj će razgovarati o nekoliko tačaka. Između ostalog o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata, kao i o radovima na izgradnji aerodroma u Trebinju.

Na sjednici, koja će početi danas u 13 sati, ministri će razmatrati ukupno 13 tačaka dnevnog reda. Prva tema je glasanje o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata. To je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kao odgovor na krizu sa drvnim sortimentima, koja je nastala nakon početka rata u Ukrajini. Glasat će se o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i o Nacrtu memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje” između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Na dnevnom redu naći će se i nacrti osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja i Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad – Dvor. Vijeće ministara trebalo bi da razmotri i prijedloge odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2022. godinu i o izmjeni Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

klix.ba